‘Karara Şok Olduk’ ‘Karara Şok Olduk’

Türkiye’deki köylerdeki yaşamı daha cazip hale getirmek ve şehirlere göçü engelleyebilmek adına çeşitli projeler gerçekleştiriliyor. Bu projelerin başında ise Türkiye’nin farklı yerlerindeki köylerde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlanan “Kentsel Tasarım Projesi" geliyor.

Kentsel Tasarım Projesi ile köylerin doğal, tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik özellikler ile arazi yapısı dikkate alınıyor. Tasarım amacına göre kütle ve yapılanma düzeni veya açık alan düzenlemeleri içeriyor ve taşıt ulaşımı, otopark, servis ilişkileri ve yaya dolaşım ilişkileri kuruluyor. Bu bütüncül yaklaşımla köyden kente göç olgusunun önüne geçilmeye çalışılıyor.

Bu uygulama ışığında Yalova’yı ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yalova Valiliği makamında, Yalova İl Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ve Mimarlar Odası Yalova Yönetiminden Mimar Yağmur Kurtuluş ve Enes Bayraktar ile bir araya gelen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Kentsel Tasarım Projesi’nin ilk olarak Armutlu’nun Fıstıklı Köyü’nde uygulanmaya başlayacağını ve bu proje ile köylerin üretim, turizm ve ticaretin merkezi olmasına yönelik adımlar atılacağının bilgisini verdi.

Kaynak: Haber Merkezi