Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi geçtiğimiz sene içerisinde Yalova’da yaşayan vatandaşların hizmetine girmişti. Hastane’nin yapım aşaması sırasında zeminiyle ilgili Yalova kamuoyunda birçok tartışma yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Eğitim ve Araştırma Hastanesi yolu civarında çöküntüler meydana gelmesi bu tartışmaların alevlenmesine neden oldu. Bu tartışmalara Yalova İYİ Parti İl Başkanlığı da katıldı.
“Meydana gelen durum yolun yapımı ile ilgili”
Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek bölgede çalışmalar gerçekleştirdiğini ve önerilerde bulunduğunu belirten İYİ Parti Yalova İl Başkanlığı, “Günümüz itibarı ile çöküntü meydana gelen yolun ulaşıma kapatıldığı, oturmaların ise yer yer 40cm.’ lere ulaştığı, yolun doğu tarafında tesis edilen sanat yapısının (taş duvar) 6-7 metre yüksekliğe yakın olduğu ve kavislenerek deforme olduğu, yamaç tarafına doğru ise oluşan baskı sonucu toprakta şişme-kabarmaların başladığı görülmüştür. Sanat yapısı incelendiğinde ise drenajı sağlaması için konulan barbakanların (drenaj borusu) yeterli sayıda olmadığı ve bu kanallardan su tahliyesinin sağlanamadığı gözle görülmektedir. Meydana gelen hareketin; yolun yapımı ile ilişkili olduğu, dolgu malzemesi olarak nitelikli malzeme kullanımı, dolguların yerinde imalat koşulları, yolun drenajının sağlanamaması vb. sebeplerle olabileceği ilk incelemelerden anlaşılmaktadır. Yalova halkının merak ettiği ana konu ise hastane binasın bu kaymadan etkilenip, etkilenmeyeceğidir” ifadelerini kullandı.
“Kusurlu imalat sonucu gelişti”
Hastane’nin güvenli olup olmadığı sorusunu yönelten Başkanlık, “Yukarıda da belirttiğimiz sebeplerden yolun bu kısımda meydana gelen çökmenin bir HEYELAN değil, kusurlu imalat sonucu geliştiği açıkça anlaşılmaktadır. İvedi olarak yolun çöken kısmının usulüne uygun şekilde yeniden imal edilmesi sağlanmalıdır. Hastane binası temellerinin çökme oluşan kotlardan daha derinde ve forekazık ile imal edilmiş olması, kayma hareketinin bina yönünün tersi yönünde oluşu ve aradaki mesafe nedeniyle etki alanının dışında olması vb. sebepler ile de etkilenmesi beklenmemektedir. Bu nedenle de, halkımızın hastaneyi kullanmasında endişe edilecek ve korkulacak bir durum bulunmamaktadır” dedi.
“Kaymalar gelişi güzel hafriyat sonucu oluştu”
Söz konusu hastanenin çevresi incelendiğinde ise güney cephesinde heyelan-yer kayması hareketlerinin meydana geldiği ve güneydeki otopark alanını ve dayanma yapılarını tehdit ettiği görüldüğünü vurgulayan Başkanlık,“Buradaki kaymaların ise hastane hafriyatından çıkan malzemenin gelişigüzel sahaya dökülmesi ile oluştuğu, ileride ise hastaneye ait sanat yapılarını etkileyeceği aşikardır. Yukarıda anlatmaya çalıştığımız üzere, Hastane binamızın bir Heyelan sorunu değil, ülkemize sirayet eden hastalıkların en başında gelen Yandaş Müteahhit sorunu bulunmaktadır”diyerek açıklamasını bitirdi.