Açıklamada, TİGEM’lerin Türkiye genelinde ihaleye çıktığı hatırlatılarak, Yalova TİGEM’i bir Yalova firması olarak kiralamış olmalarının takdir edilmek yerine eleştirilmesinin art niyetli bir yaklaşım olduğu vurgulandı. Gerçekçi bir proje sunduklarını ve bu sayede yerel dinamiklerden de destek aldıklarını belirten Yalova Garden AŞ Yönetim Kurulu, Çiçekçilik OSB ile TİGEM kiralamalarının birbiriyle ilişkilendirilmesinin mantık dışı olduğuna ve Tersaneler Bölgesi, Handere olayı gibi olaylarla hiçbir şekilde benzerliği ya da alakası olmamasına rağmen benzerlik kurulmaya çalışılmasının, bu benzerliği kuranların ahlaki seviyeleriyle açıklanabileceğine değindi.
Açıklamanın tam metni
Açıklamada, “Yalova'da yayın yapan yazılı ve sanal gazetelerde, TİGEM arazisinin kiralanması ile ilgili Yalova Garden A.Ş. ve ortaklarını hedef alan iddia ve yorumların yer aldığı haberleri Yalova kamuoyu ile birlikte takip ediyoruz.
Amacımız tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanan bu iddia ve yorumlar ile iddia sahiplerini muhatap almak değil, Yalova kamuoyunu doğru bilgilendirmektir, bu gerekçelerle aşağıdaki açıklamayı yapmayı uygun gördük.
Hükümetimizin tarım politikaları gereği; TİGEM'e ait ülke genelinde bulunan 22 adet tarım işletmesi, tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere 30 yıl süre ile özeel sektöre kiralanmıştır, Yalova Atatürk Tarım İşletmesi bu iletmelerden sadece bir tanesidir.
TİGEM genel müdürlüğünün kiralama sürecine yönelik hazırlamış olduğu şartnamede yapılması düşünülen tarımsal faaliyetler ile kiracılarda aranacak hususlar tarif edilmiş, işletmenin devamlılığını sağlamak ve hukuk önünde temsil ve sorumluluk taşıyabilecek özel ve tüzel kişi işletmeler oluşturuluması tavsiyesi ile Yalova GARDEN A.Ş. Kurulmuştur.
Yalova’da faaliyet gösteren sektör firmalarının birlikte kurduğu Yalova Garden Süs Bitkileri Tarım San.ve Tic. A.Ş. teşebbüste bulunmasa idi bugün Yalova Atatürk Tarım İşletmesi ismini dahi duymadığımız herhangibir firmanın kullanımına geçmiş olabilirdi.
Yalova GARDEN A.Ş. kamuoyuna açık olarak yaklaşık 150 sektör temsilcisinin katılımı ile yapılmış olan toplantılar sonucunda katılmak isteyen hiçbir kimse geri çevrilmeden 39 özel ve tüzel kişinin katılımı ile kurulmuş bir tüzel kişiliktir.
Firmamızı kuran 39 özel ve tüzel kişi; kamuoyununda yakinen bildiği gibi, süs bitkisi sektöründe uzun yıllardır faaliyette bulunan, sektörün gelişmesine katkıda bulunmuş ve halen fiili olarak bu saktörde üretim yapan ciddi özel ve tüzel kişi işletmeleridir.
Sektörel kümelenmenin teşvik edildiği son yıllarda ülkemiz bazında ve ilimiz bazında örnek alınması gereken Yalova GARDEN A.Ş. kümelenmesinin süs bitkisi sektörünü temsil oranının ve kabiliyetinin birileri tarafından tartışmaya açılmaya çalışılması abesle iştigaldir.
Tigem Atatürk tarım işletmesi konum olarak ilimizde çok önemli bir yerdedir, böyle bir arazinin kiralanması sürecinde bizlerin hertürlü ekonomik ve sosyal riski göze alarak bir araya gelmesi, rakip firmaları geride bırakarak kiralama sürecini başarı ile tamamlaması, bir başka deyişle Tigem arazisinin Yalova firması tarfından kiralanması takdir edilmesi gereken bir durum iken, haksız ve mesnetsiz eleştirilere maruz kalmamız iyiniyetle değerlendirlecek bir durum değildir.
Tigem Atatürk işletmesinin kiralama sürecinde bütün yerel dinamiklerin firmamızı desteklemesi projemizin gerçekci olmasının yanı sıra kurucularımızın Yalova nezdinde ve sektörde itibarlı insanlar olması ile açıklanabilir.
Çiçekçilik OSB'nin kendi mevzuatı ve şartları ile oluşumu devam ederken tamamen farklı bir proje olan Atatürk işletmesinin kiralama işlemlerinin birbirleri ile ilişkilendirilmesi akıl yolu ile izah edilebilecek bir konu değildir.
Kuruluşumuzun ve faaliyet konumuzun, Tersaneler bölgesi ve Handere olayı ile hiçbir alakası ve benzer yönü bulunmamasına rağmen bazı kişiler tarafından aynı işlemler olarak kamuoyuna sunulmaya çalışılması, bu kişilerin ahlaki seviyeleri ile izah edilebilecek bir durumdur.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yalova İlimizi süs bitkisi sektöründe desteklenecek il olarak belirlemiştir, il milletvekilimiz sayın Temel Coşkun'un ve Akparti il başkanı sayın Mustafa Pehlivan'ın bu doğrultuda firmamıza vermiş olduğu destek ile projemizi sayın Başbakanımıza ve Tarım bakanımıza anlatmakta göstermiş olduğu özveri ve çabalar eleştirinin aksine takdir edilmesi gereken bir durumdur, bu vesile ile Yalova valimize, milletvekillerimize, Sivil toplum örgütlerimize bir kez daha kamuoyu huzurunda teşekkür ederiz” denildi.