Uzmanlık alanında uzun yıllar edindiği deneyimleri ve akademik bilgilerini katılımcılarla paylaşan Numanoğlu, sağlıklı bir yaşam tarzının sadece fiziksel değil, aynı zamanda mental olarak da güçlü olmaktan geçtiğini vurguluyor. 

“Mental Güç İlk Adımdır”

Sağlıklı bir yaşamın öncelikle zihinsel olarak güçlü olmaktan geçtiğinin altını çizen Numanoğlu, “Sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmanın ilk adımı, zihinsel olarak kendinizi yüksek tutmaktır. Mental olarak güçlü olmak. Bunun için de günlük hayatta ufak dokunuşlar yapabilirsiniz. Sabah gün doğumuyla uyanmak, olumlamalar yapmak, bunları yazmak gibi. Çünkü hayatımızda hepimizin olumsuzluklarla karşılaştığı zamanlar olabiliyor. O yüzden ilk adım olarak kesinlikle kendinize karşı sevgi dolu olup olumlu olmayı öneriyorum. Sağlıklı bir yaşam için bu çok önemlidir” dedi.

“Spor Hayatımı Şekillendirdi”

Spora 7 yaşında voleybol ile başladığını belirten Numanoğlu, 14 yıl Yalova Belediyesi’nde voleybol oynadığını, ardından koşu sporuyla devam ettiğini ifade etti. Düzenli spor yapmanın hem uyku düzenine hem de beslenme alışkanlıklarına olumlu katkıda bulunduğunu belirten spor eğitmeni, “Benim gibi bir düzeni olmayan, sedanter ya da günlük hayatta orta düzeyde fiziksel aktivite yapan kişiler için de hareket etmek çok mühim. Çünkü birçok hastalığı önlüyor. Bunların başında, bildiğiniz gibi, kanser hastalıkları geliyor. Özellikle kadınlarda meme kanseri ve kolon kanseri, bel çevresinin gelişmesiyle bağlantılı. Hem hastalıklardan korunmak hem de daha sağlıklı ve fit olmak için sporun önemi büyük” ifadelerini kullandı.

Tek Gol Doğan’ın 3 Puanı Kapmasına Yetti Tek Gol Doğan’ın 3 Puanı Kapmasına Yetti

Yalova Saglik Pilates Yoga Spor Saati Haber Gazete Elif Numanoglu (5)

“Sağlıklı Yaşam Bir Bütündür”

Sağlıklı yaşamın bir bütün olarak ele alınması gerektiğine dikkat çeken Numanoğlu, “Sağlık rutini oluştururken, günümüzde teknoloji sayesinde çok fazla bilgi akışı mevcut. Ancak hala bunu nasıl kullanacağını bilen, bilinçli bir kitlenin çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Birçok diyetisyen ve spor eğitmeni sosyal medyada karşımıza çıkabiliyor. Ama tüketiciler, yani bu mesajları alan kişiler, hangisinin bilinçli olduğunu ayırt etmeden, bir an önce kilo vermek veya sihirli bir şekilde bir şeyleri başarmak istiyor. Ben böyle şeylerden ziyade, ekonomik durumları elveriyorsa, uzman bir eğitmenle çalışmayı ve sağlıklı yaşamı bir bütün olarak kabul etmelerini öneriyorum. Sağlıklı yaşam, zihinsel, beslenme ve rutinle bir bütün olmalıdır. Bizim gibi performans sporu dışında kalan katılımcı sporcular veya günlük hayatta aktif olarak hareket eden insanlar için” diye konuştu.

“Pilates kadın erkek farketmeksizin kas gelişimi için çok faydalı bir egzersiz”

Evde egzersiz yapmak isteyenler ve masa başında çalışanlar için önerilerde bulunan Numanoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:  “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 18-34 yaş arasındaki bireylerin haftada 3 gün, kaslarını çalıştıracak egzersiz yapması önerilmektedir. Egzersiz türleri, yüksek şiddetli (vigorous), orta şiddetli (moderate) ve hafif şiddetli olarak ayrılmaktadır. 50 yaş üstü bireyler için daha çok hafif şiddetli egzersizler önerilmektedir. Yürüyüşler, evde yapılabilecek kas çalıştırma egzersizleri bunlara örnek olarak verilebilir. Yaşa göre egzersiz programı farklılık gösterse de, kişiye özel programlar oluşturmak en doğru yaklaşımdır. Egzersiz rutini, gelen kişiye bağlı olarak değişir. Öncelikle fiziksel kondisyonunu öğrenmem gerekiyor. Kişinin spor geçmişi, ilgi alanları ve hedefleri önemli. Kilo vermek isteyenler için kardiyo ağırlıklı programlar önerilebilir. Haftada 2-3 gün şiddeti kişinin performansına göre ayarlanabilir. Ancak genelde kişiye özel planlama yapmayı tercih ediyorum. Pilates kadın erkek farketmeksizin kas gelişimi için çok faydalı bir egzersiz. Evde yapılabilecek basit egzersizler olarak denge çalışmaları önerebilirim. Ayrıca, karın bölgesini ve bacakları çalıştıracak 30 dakikalık pilates rutini yapılabilir. Bunları evde uygulamak isteyenler için, bilinçli şekilde egzersiz yapmalarını öneriyorum. Çok fazla video içeriği mevcut, ama doğru eğitmenlerle çalışmak çok daha etkili olacaktır. Masa başında çalışan kişiler için boyun ve omuz ağrılarını hafifletmek adına egzersizler öneriyorum.”

“Su Tüketimine Dikkat Edilmeli”

Egzersiz sırasında su tüketiminin önemine değinen Numanoğlu, günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Sağlıklı atıştırmalıkların da hayatın bir parçası olması gerektiğini ifade eden eğitmen, porsiyon kontrolünün önemini vurguladı.

Muhabir: Rümeysa Şahin - Sezgin Altınel