Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Makine OSB, Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Yalova Kent Konseyi tarafından imzalanan, Yalova Valiliği riyasetinde Yalova Kent Konseyinin organize ettiği ‘Dirençli Kentler Yalova Çalıştayı’ Terma City Otel’de start aldı. 14-15 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan, Seminer-Çalıştay-Rapor Sunumları olmak üzere 3 aşama şeklinde gerçekleştirilecek çalıştaya Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan vekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir ile kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş, “Kentlerimiz çok ciddi riskler ve tehditlerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bunun temelinde savaşlar, göçler ve doğal afetler gibi unsurlar var. Dolayısıyla da dirençli kentlerin oluşturulması noktasında bunların da hesaba katılması gerekiyor. Bu çok da kolay değil. Dirençli kentler oluşturulması noktasında bizleri çok ciddi, yorucu ve uzun bir yol bekliyor. Bizler bu konuyu tartışacak ve güvenli bir kent oluşturulması adına önemli kararlar alacağız” dedi.
Kandemir, ‘Çalıştay bir rehber niteliğinde olacak’
Çalıştaydan sonra ortaya çıkacak sonuçların bundan sonraki karar alıcılar ve yöneticiler için bir rehber niteliği taşıyacağını söyleyen Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, “Göreve geldiğimiz andan itibaren herkesi kapsayan herkesle birlikte hareket eden, bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Çalışan, üreten ve projeleri ile kente katkı sağlamak isteyen herkese kapımız açık. Geçmişten bugüne kadar yenilikçi adımlar atarak ilerledik ve ilerliyoruz. Bu kentin faydasına olan her konuda biz de varız. Bu görüşle bugün karşınızdayız. Var olan ve var olacak olan kentin sorunlarına karşı Dirençli Kentler Çalıştayı’nı düzenledik. 5 ana başlık altında yedi masada görüşülecek olan konular, değerli akademisyenlerimizin bilgisi ışığında ve tüm paydaşlarımızın katkısı ile yol alacağız. Buradan çıkacak sonuçlar kentin gelecekteki karar alıcı durumundaki yöneticilerine, kamu kuruluşlarına yardımcı bir rehber niteliğinde olacaktır” şeklinde konuştu.
Soygüzel, ‘Bu kavram ülkemizde de anılmaya başladı’
Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’de Dirençli Kentler Yalova Çalıştayında söz aldı. Soygüzel, “Kentlerin dirençliliği kavramı uzun yıllardır dünyada konuşulan bir kavram. Ülkemizde de bu kavram yavaş yavaş anılmaya başlandı. Yalova Kent Konseyi’nin bu çalıştayı ile birlikte kentlerin dirençliliği meselesinin artık kent düzeyinde tartışılan bir kavram olacağını düşünüyorum. O anlamda Yalova’yı konu edinen Dirençli Kentler Çalıştayı son derece önemlidir. Hem Yalova’nın gelecekte daha dirençli bir kent olmasını sağlamak açısından, hem de Türkiye’ye örnek bir çalışma olması açısından çok önem arz ediyor. Dünya’da uzmanların ifadesine göre yaklaşık 2 milyon şehir var. Ve Bu 2 milyon şehrin de yaklaşık 5 binin nüfusu 150 binin üzerinde. Dolayısıyla bu şehirler zaman zaman meydana gelen fiziki ve sosyal olaylardan ani değişimlerden etkileniyorlar. Şehirler bu değişimlere tepki göstermekte zorlanıyor. Tabi ki aradan geçen süreçte şehirlerin ve o şehrin sakinlerinin yaşanan değişimlere uyum sağlamakta da zorlanıyorlar. Dolayısıyla Yalova 1999 yılında büyük bir afeti atlatmış, Pandemiyi atlatmış, Suriye savaşının etkileri dolayısıyla göçe maruz kalmış bir şehir olarak asında daha dirençli hale getirilme noktasında örnek olabilecek ve laboratuvar hizmeti görebilecek bir şehir. Dolayısıyla Dirençli Kentler Çalıştayında biz şehrimizin hali hazırda maruz kaldığı ve gelecekte de maruz kalacağı etkilerle nasıl mücadele edebiliriz. Bu etkilerin şehrimiz ve şehirde yaşayanlar üzerinde zararlarını nasıl en aza indiririz onu konuşacağız” ifadelerini kullandı.
Bahçekapılı, ‘Şehirlerimizin bağışıklık kazanmasını sağlamalıyız’
Çalıştay’da Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı da söz aldı. Konuşmasında şehirleri yaşayan organizmalara benzeten Bahçekapılı, “Biz insanoğlu yaşamımızı sürdürmek için evler, binalar, sokaklar, caddeler inşa ediyoruz. Ve bunun neticesinde bir şehir meydana geliyor. Aslında şehir yaşayan bir organizma. İçindeki her bir değer, her bir varlıkta bu organizmanın bir parçası. Dolayısıyla bu organizmayı da tehdit eden birçok etken var. Doğal afetler, salgınlar, göçler bunlardan bazıları. Dolayısıyla bizim ister doğal yolla, ister insan eliyle olsun karşılaştığımız bu sorunlara karşı şehirlerimizin bağışıklık kazanmasını sağlamak zorundayız. Bu tasarımı ve planlamayı iyi bir yönetim biçimiyle destekleyerek sürdürülebilir kılmamız da şart. Bu dört ögeyi aynı anda gerçekleştirdiğimizde Hem şu an yaşadığımız çevremizi, hem de bizden sonra gelecek nesillere iyi bir şehir, iyi bir dünya bırakırız. O nedenle bu çalıştaydan çıkacak olan sonuçlar son derece önemlidir” diye konuştu. Konuşmaların ardından çalıştaya katkıda bulunanlara teşekkür plaketi takdim edildi.
1. GÜN ÇALIŞTAY PROGRAMI
10.00 – 10.30: Çevre ve Sağlık – Ekonomi ve Toplum
Prof. Dr. Vefik Arıca - Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı / Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Baki Demirel - Yalova Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi
10.30 – 11. 00: Akıllı Şehir – Yönetişim
Prof. Dr. Erman Coşkun - İzmir Bakırçay Üniversitesi İİBF Yönetim Bilişim Sistemleri Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Salih Batal - Yalova Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
11.00- 11.30: Doğal Afetler ve Şehir-Bölge Planlama – Savaş ve Göçler
Doç. Dr. Binali Tercan - Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi
M. Sinan Özden - RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi / SKL INTERNATIONAL / Şehir Plancısı
11.30 – 11.45: Hukuk Özel Oturumu
Av. Cüneyt Altıparmak - Türkiye Kent Konseyleri Birliği Hukuk Danışmanı
11.45 – 12.00: Sorular ve Katılımcıların Katkıları
12:00 - 12:30: Plaket Takdim Töreni
12.30 – 13.30: Öğle Arası – Yemek
Çalıştay: Yalova ilindeki kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla üç oturumda gerçekleştirilecektir.
Yer: Terma City Halka ve Gazetecilere Kapalı
14.00 – 16.00: Birinci Oturum
16.00 – 16.15: Ara (Kahve Arası)
16.15 – 17.30: İkinci Oturum.
2. GÜN ÇALIŞTAY PROGRAMI
Çalıştay Üçüncü Oturumu Ve Rapor Sunumları
Yer: Terma City (Halka ve Gazetecilere Açık)
Akış:
10.00– 12.00: Üçüncü Oturum
12.00: Kapanış
12.30 – 13.30: Öğle Yemeği
Rapor Sunumları
Gerçekleştirilen çalıştay sonucunda beş ana başlık altında veri setleri elde etmeyi hedeflemekteyiz. Çalıştay çıktıları oluşturulmuş olan her bir grubun kendi içerisinden belirleyeceği sözcüsü tarafından kamuoyuyla paylaşacaktır.
13.30 – 13.50: Çevre ve Sağlık Grup Sözcüsünün Sunumu
13.50 – 14.10: Ekonomi ve Toplum Grup Sözcüsünün Sunumu
14.10 – 14.30: Kahve Arası
14.30 – 14.50: Doğal Afetler ve Şehir-Bölge Planlama Grup Sözcüsünün Sunumu
14.50 – 15.10: Savaşlar ve Göçler Grup Sözcüsünün Sunumu
15.10 – 15.30: Akıllı Kentler ve Yönetişim Grup Sözcüsünün Sunumu
15.30: Kapanış