GÜNDEM

Çınarcık’ta Esnaflar ve Başkanlar Buluştu!

Çınarcık Belediyesi kapsamında, Çınarcık Belediye Başkanı Avni KURT liderliğinde, Çınaraltı Çay Bahçesinde, esnaflara yönelik ‘Esnaf Buluşmaları Toplantısı’ gerçekleştirildi. Önemli gündem maddeleri konuşuldu.

İlk toplantılarını gerçekleştiren, ‘Esnaf Buluşmaları Toplantısı’na; Kent Konseyi Başkanı Tuncay Okatan, ESO Başkanı Turan Çam, Çınarcık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanı Ali Çoşgun, mahalle muhtarları ve konunun asıl muhatabı olan Çınarcık esnafları katılım gösterdi.  Çınarcık Belediye Başkanı Avni KURT, kendisinin de esnaf olduğunun altını çizerek, herkesin belediye başkanı olduğunu, esnaf vatandaşlarımızın sorunlarını sıkıntılarını dinleyip, çözüm önerileri ile bizlere aktarmasını istiyoruz ifadelerine yer vererek esnaf ve sade vatandaşların sıkıntılarını dinledi. Birçok önemli konuya değinen esnafların sorunlarını dinlenirken, çözüm önerileri de dikkate alınan ve notlara geçirilen toplantının sonunda, ufak tefek ikili münakaşalar olsa da toplantı sıkıntısız şekilde bitti. İkinci toplantının Eylül ayında gerçekleşmesi konuşulurken ara bir toplantının olması gerektiğine dikkat çekildi.

Esnafın Gündem Maddesi Yoğun!

Esnaftan gelen gündem maddeleri, işgaliye, plaj kullanımı, deniz temizliği, yazlık beldede ki tekel bayilerin saat kısıtlamasına tolerans gösterilmesi, dolgu alanın toprak sorunu, Çınarcık trafik ve yol sorunları, mavi bayrak çalışması, yosun temizliği ile alakalı gündem maddeleri belirlendi.

İlerleyen bölümlerde verilmeye devam edecek olan esnaf toplantıları sorunların en dikkat çeken kısmı ise dolgu alanı oldu.

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, birçok sorun olan konunun aslında belediye bünyesi ile alakalı olmadığını aktarırken, devletin kademelerine ait olduğu konusunda bilgilendirici hususlara değindi. En dikkat Çeken konulardan biri ise; dolgu alanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait olduğunu, bu nedenle de sulama çalışması dışında ekstra bir şey yapamadıklarını ama ilerleyen dönemlerde devri için gerekli yazışmaları başlattıklarını açıkladı.

Avni Kurt Açılış konuşmasında;

“Sayın oda ve kooperatif başkanlarımız, Kent Konseyi Başkanımız, kentimizin çok değerli esnafı, muhtarlarımız, basın mensuplarımız; hepiniz Esnaf Buluşmaları toplantımıza hoş geldiniz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi. 

‘Esnaflardan Katılım Göstermeyenlere Selamlarını aktardı’

“Bugün aramızda olmayan esnaf hemşehrilerimiz var. Onlara da buradan selamlarımı gönderiyorum. Şu sıcak günde, odun ateşiyle yanan fırının önünde terleyerek çalışan fırıncılara, hayatı marangoz atölyesinde, semt pazarlarında, çay ocağında, lokantada geçen esnaf hemşehrilerime; direksiyon başında kazandığı parayla hayata tutunan şoförlere, demirci dükkanında her gün ekmek parası için canı çıkana kadar çalışan demircilere, manavından bakkalına, berberinden elektrikçisine, nalburundan pastanecisine, bu kentin tüm esnafına buradan selamlarımı gönderiyorum.” dedi.

“37 Yıllık Esnaflık Yapmış Biri Olarak”

“Bugün bu kürsüde sadece bir belediye başkanı olarak değil, 37 yılını esnaflıkla geçirmiş, esnaflığın ne gibi zorluklar barındırdığını iyi bilen birisi olarak bulunmaktayım.

Evinize ekmek götürebilmek, evladınızı okutmak, hayatınızı idam ettirmek için ortaya koyduğunuz mücadelede, ekmek kavgasında, bir şehremini olarak yanınızda olduğumu bilmenizi istiyorum.

“Esnafın yüzünün güldüğü bir Çınarcık’ı inşa etmek, boynumuz borcudur.”

Çınarcıkta 37 yıllık esnaf olduğunu belirten Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, “Esnaf, bir kentin hayat damarıdır. Maalesef bu damarlar, bugün hiç de iç açıcı durumda değil. Esnafın yüzü gülmezse, kentin de yüzü gülmez.Esnafın yüzünün güldüğü bir Çınarcık’ı inşa etmek, boynumuz borcudur.Ben esnaf kimliğini uzun yıllardır üzerinde taşıyan birisi olarak, kiminizin kardeşi, kiminizin ağabeyi olarak; bugün bu toplantıda; sorun, talep, önerilerinizi dinleyecek ve bu sorun, talep ve önerileriniz doğrultusunda adımlar atacağım.” dedi.  

“Ben bu kentin esnafına sırtımı değil, yüzümüzü dönüyorum”

Esnafların sorunlarını çözmek için kolları sıvadıklarını, bunun için her türlü çözüm ve öneriye açık olduğunu duyuran Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, esnafın derdi benim derdim diyerek,  “Toplantıda yazılı ve görüntülü olarak kayıt altına aldığımız şikayetlerinizin ortadan kalktığı; şikayetlerin yerini memnuniyete bıraktığı günleri hep birlikte yaşamak dileğini, bu kürsüden ifade etmek istiyorum. Ben bu kentin esnafına sırtımı değil, yüzümüzü dönüyorum. Ve tüm samimiyetimle söylüyorum; esnafın derdi benim derdimdir. Biliyorum, kiminizin tenceresinde et değil, dert kaynıyor. Ben, bütün bu dertleri, hep birlikte, el ele vererek çözeceğimize inanıyorum. Bugün bulunduğum makam, onur verici bir makam. Ama bu makam, gelip geçicidir. Kalıcı olacak şey, bu makamda bulunduğum süre zarfında kalplerde, zihinlerde bırakacağım izlerdir. ” dedi.

“Sizleri pür dikkat dinleyeceğim”

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt Konuşmasının akabinde, esnaflara birazdan mikrofon uzatılacağını ve uzatılan mikrofondan gelen sorunları belediye bünyesinde enine boyuna değerlendireceklerini aktarırken, “Bu makamdaki ikinci dönemimizde, dertlere, sıkıntılara daha çok eğilecek, dokunabildiğimiz kadar insana dokunacak ve esnaf, daima odak noktamızda olacak. Bu makamda bulunduğumuz süre zarfında esnafımızla, sizlerle iç içe olacak, sizler için elimizden geleni yapacak, sorunlarınıza makul çözümler bulacağız. 

Şimdi birazdan söz sırası siz de olacak. Sizleri pür dikkat dinleyeceğim. Ve bu toplantıda sizlerin gündeme getirdiği tüm konuları, belediyemizde enine boyuna konuşacağız, tartışacağız. Bu toplantıda konuşulan hiçbir şey burada kalmayacak. Ve sezon sonunda, bu toplantımızın ikincisini de düzenleyeceğimizin bilgisini şimdiden aktarmış olayım. 

Sözlerimi tamamlarken, yakın zamanda imza attığımız kurumsal bir yenilikten bahsetmek istiyorum. Çınarcık Belediyesi’nde görevi devraldıktan sonra, İstihdam Masası birimini kurduk. Bu birimle, işveren ile işsiz vatandaşı buluşturuyoruz. Belediye olarak, bir köprü vazifesi görüyoruz. Hem iş arayan vatandaşların başvurularını alıyoruz, hem de firmalardan işçi-çalışan taleplerini alıyoruz. Birimimizin faaliyet alanı zamanla genişleteceğiz. Amacımız; işsiz olan, zor hayatlar yaşayan insanlara yardımcı olmak… İşsizliğe çare olmak…

Şayet, işletmelerinizde işçiye/çalışana ihtiyaç duyarsanız, İstihdam Masası birimimize taleplerinizi aktarabilirsiniz. Sizin bu taleplerinizi, Çınarcık Belediyesi olarak ivedilikle karşılayacağımızdan şüpheniz olmasın. 

Şu sıcak havada, işini gücünü bırakıp toplantımıza gelen esnafımıza ve tüm katılımcılara çok teşekkür ediyor, “Esnaf Buluşmaları” projemizin amacına hizmet etmesi ümidiyle sizlere sevgilerimi, saygılarımı arz ediyorum.” dedi.

“Her Esnaf Gurubumuzun İstek ve Arzuları Birbirinden Farklıdır”

Giriş Konuşmasını sonlandıran Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, kürsüyü Çınarcık ESO Başkanı Turan Çam’a bıraktı. Kürsüye geçen Çam, esnafın mutluluğu, huzuru, refahı bizim için çok önemli ifadelerine yer verdi.

 Her esnaf gurubunun sorunlarının birbirinden farklı olduğunu aktaran Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Turan Çam,

“Her esnaf gurubumuzun istek ve arzuları birbirinden farklıdır,

-bakkalımız büyük marketlerden,

-lokanta ve eğlence sektörü, emniyet, jandarma ve zamansız çevirmeler ve uygulamalarla

-Tekelciler saat 10’dan sonra emniyet, içki yasağı diyerek bazı konuların cevabını emniyet vermeli” dedi. Bir sonraki toplantıda, masada emniyetten de birilerinin olması gerektiği ifade edildi.

Artan Maaliyetlerden Esnafın Beli Bükük

ESO Başkanı Çam, esnafın birçok yönden mağduriyet yaşadığını aktarırken, “Tüm esnafın ucuz krediye ulaşması, pos makinası fiyat yükseklikleri, SGK ve Vergi yükleri, çay bahçelerinin, masa sandalye işgaliyesi” gibi birçok konuya değindi.

“Var Gücümüzle Çalışalım”

Belediyeye kayıtlı olmayan esnaflar konusunda da Belediye’nin zabıta ekiplerine çok şey düştüğünü ifade eden Çam, “Her Konu için uğraşıyoruz. Ancak mevcut kanunları aşamıyoruz. Başardığımız konular olduğu gibi yapamadıklarımız da oldu” diyerek özeleştiride de bulundu.

Basit cezalar konusunda da fikrini beyan eden ESO Başkanı” Çözüm noktasında, yerel yönetimler, odalar, sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa çalışmalar yaparak sorunları minimuma indirmek için var gücümüzle çalışalım” ifadelerine yer verdi.

Çınarcık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Çoşgun ise kısa bir konuşma ile esnaflara 750 bin liraya kadar kredi verdiklerini aktardı. Daha sonra ise konunun asıl muhatapları, Esnaflar mikrofonu ellerine alarak sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda, talepler ve çözüm önerilerini dinleyen Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, ara bir toplantının da olabileceğinin sinyalini verdi. Eylül’de gerçekleştirmeyi düşündükleri ikinci Esnaf Buluşmaları Toplantısını daha öne çekebileceklerini aktardı. Esnafların sorun ve talepleri ilerleyen günlerde Yalova Gazetesi ekranlarında gelmeye devam edecek.

Haber: Duygu Saral