can-atalay-milletvekilligi-dusuruldu-meral-aksener-haber (2)Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP milletvekili Can Atalay hakkındaki mahkeme kararı Meclis Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunmasıyla Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü. Can Atalay’ın resmi Twitter hesabından, takipçilerine mesaj var:  

Polatların Davasında 4 Tutuklu Sanığa Tahliye Polatların Davasında 4 Tutuklu Sanığa Tahliye

“Yurttaşlar, Bu da oldu, bunu da yaptılar. Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini “düşürdüler”. Hukuk tanımazlığın, kuralsızlaşmanın bu boyutlara gelmesine yine de şaşırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği; kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum. Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz… Peki onlar “bitti” dediler diye ben görevimi yapmaya çalışmaktan geri mi duracağım? Asla! Ülkeme, Hatay halkına, yıkılmış bir kentin ortasında oy kullanan insanlara karşı borçluyum. Zor koşullarda olsa da olanaklarımız çok sınırlı olsa da başta Hatay ve deprem bölgesi olmak üzere; halkımızın, emeği ile geçinen yurttaşlarımızın meramına tercüman olmaya çalışacağım. Eksik ve gediklerimin sorumlusu özgürlüğümü engelleyenlerdir. Başta Hataylılar olmak üzere tüm yurttaşlarımın durumu açıklıkla gördüğüne inanıyorum. Tam bir hafta sonra 6 Şubat. Yarından itibaren ana gündemimiz budur. Uygulamaya bulaşmak istemeyenler, kendini dışında tutmak isteyenler varmış… Uygulamayı bir arayış olarak takdim edenler varmış… Milletvekillerinin haklarını korumaktan birinci dereceden sorumlu olan TBMM Başkanı yurt dışına gitmiş… Başka biçimde takdim etseler de başka yere baksalar da başka yere gitse de, imzaları olmasa da tarihe Anayasa’nın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecek. Saygılarımla yurttaşlarıma duyururum… Şerafettin Can Atalay Seçilmiş Hatay Milletvekili”


can-atalay-milletvekilligi-dusuruldu-meral-aksener-haber (12)Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP milletvekili Can Atalay hakkındaki mahkeme kararı Meclis Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunmasıyla Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü. TİP’in milletvekili sandalye sayısı 4’den 3’e düştü.

Siyasi liderler ise Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından bir dizi açıklamalarda bulundu.


MHP Genel Başkanı Bahçeli: "Gezi Parkı davası kapsamında hüküm giymiş olan Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin verdiği adil, hakkaniyetli ve hukuk temelli kararın, TBMM’nin dünkü birleşiminde okunmasıyla ilgili şahsın milletvekilliği düşürülmüş, nitekim adalet yerini bulmuştur." Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi, “Millet iradesi demokrasi ve hukuk namusuna sahip çıkmıştır. Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin hitamında yeni bir gezi provokasyonu telaffuz edenler gaflettedir. Sokağı ve kanunsuz direnişi adres gösterenler, dahası ülkemiz aleyhine her türlü pozisyonun alınmasından bahsedenler husumet figüranlarıdır.”

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı Mecliste okutması nedeniyle yapılan eleştirilere ilişkin, "Belli ki Can Atalay unutuldu, Bekir Bozdağ üzerinden bir şey yapılıyor. Bir defa şunu söyleyeyim; FETÖ terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen terörist başıdır, bir terör örgütünün yöneticisi, kurucusudur, eli kanlı bir katildir" dedi.
 

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Can Atalay hakkındaki yargı sürecini izah ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğunu söyledi. Arslan, "Anayasa'da yüksek mahkemeler belirlenirken aralarında bir hiyerarşi öngörülmemiştir. Tamamı aynı başlık altında yüksek mahkeme olarak belirlenmiştir, yüksek mahkemeler arasında bir ast üst ilişkisi yoktur." diye konuştu.
 

can-atalay-milletvekilligi-dusuruldu-meral-aksener-haber (6)TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Can Atalay hakkındaki yargı kararının okutulmasının ardından, açıklamasına gösler çevrilmişti. Baş "sadece usulsüz değil kanunsuz bir işlem olduğunu, Anayasa'yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izlediklerini" dile getirdi. "Bu karar Meclis tutanaklarına girdikten sonra sizin milletvekilliğiniz sorgulanır." ifadesini kullanan Baş, Atalay'ın hakkındaki kararın okunmasıyla milletvekilliğinin düşeceğini anımsatmıştı. Baş, "Yani Can Atalay milletvekiliymiş değil mi? Milletvekili ise 9 aydır niye hapiste? Milletvekili değilse neyi düşüreceğiz? Akıl dışı, vicdan dışı, hukuk dışı bir girişim" savunmasında bulundu.

 (LİNK : https://twitter.com/tipgenelmerkez/status/1752341457585779193 )

Genel Kurulda, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay hakkındaki yazısı okundu. Bekir Bozdağ, "Anayasa'nın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir husus teşkil eden ve Anayasa'nın 94. maddesinin 2'nci fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliği düşmüştür." dedi.

Hükmün okuması sırasında CHP, DEM Parti, Saadet Partisi ve TİP'li bazı milletvekilleri, Meclis Başkanlık Divanının önüne gelerek açtıkları pankartlarla kararın okunmasını protesto etti. Milletvekillerinin protestoları sürerken Bekir Bozdağ, birleşime ara verdi. Aranın ardından Bozdağ, Genel Kurulun kavga ve gürültü nedeniyle çalışmaya devam edemediği gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Kurulunda boş bulunan bir üyeliğe seçim yapılması için birleşimi toplanmak üzere kapattı.

can-atalay-milletvekilligi-dusuruldu-meral-aksener-haber (14)TİP Parti Meclisi Üyesi Barış Atay Mengüllüoğlu, İstanbul'da düzenlenen basın açıklamasında konuştu: "Can Atalay'ı anlatayım. Can Atalay avukattır, devrimcidir, öncelikle güzel bir insandır. Soma'da madende, Çorlu'da trende, Sakarya'da fabrikada; Hatay'da, Elbistan'da depremde katledilenlerin, Aladağ'da katledilen kız çocuklarının avukatıdır!"

(LİNK: https://twitter.com/i/status/1752414653164990900 )

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Ankara'da düzenlediği basın açıklamasında konuştu: “Bu ülkede korkacağımız tek şey var: Bu alçaklığa karşı diz çökmek ve bu çeteye teslim olmak!”

(LİNK: https://twitter.com/i/status/1752409810601922928 )

CHP Lideri Özgür Özel: "Bu darbe girişimine karşı direneceğiz, mücadele edeceğiz. Bu mücadelede herkesi direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz" resmi twitter hesabından açıklamada bulundu. “Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeyiz. Dakikalar önce Genel Kurul'da Can Atalay kararı okundu ve Hatay halkının seçtiği milletvekilinin, milletvekilliği düşürüldü. Bu Anayasa Mahkemesi'nin iki kararına rağmen yapıldı. Anayasa Mahkemesi'nin kararına alt mahkemenin direnmesi görülecek iş değildi, direndiler. Buna Yargıtay'ın geçit vermesi olacak iş değildi, geçit verdiler. Biraz önce karar okutulurken bu Meclis'in hakkını, hukukunu savunacak Meclis Başkanı neredeydi? Birleşik Arap Emirlikleri'nde. Bu okuttuğu kararda Meclis'e ayar veriyorlar, millete ayar veriyorlar. Meclis Başkanı'na bu kararı hala niye okutmuyorsun diyorlar. Ve böyle bir karar okutuldu. Meclis Başkanı demiş ki aman ben dışarıdayken okutun bu kararı. Bekir Bey'e yetki vermiş, Bekir Bey vekalet ederken kararı okutmuş. Güya bu ayıptan bu rezaletten kendini kurtaracak. Tam siyasi bir devekuşu. Başını Birleşik Arap Emirlikleri'ne gömünce bu yapılan büyük hukuksuzluğu, Meclis'e saygısızlığı, sana saygısızlığı görmemiş mi oluyorsun? Başın BAE'de ama bütün gövdenle bu saray rejiminin içindesin, parçasısın ve ona kendini de kullandırtıyorsun, Meclis'i de ezdirtiyorsun. Burada elbette baş sorumlu sarayda oturan, bütün yetkileri kendisine toplayan, Anayasa'yı kendisi için önce ihlal eden, sonra Anayasa’yı OHAL şartlarında kendine uyduran birisinin yargıyı da kontrol etmesidir. Anayasa Mahkemesi buna geçit vermedi ama buna geçit verenler Yargıtay'dır, AK Partili yöneticilerdir ve en büyük sorumluluk sahibi de Meclis Başkanı'nın ta kendisidir.  Bütün Türkiye'ye sesleniyoruz. Anayasa'nın yok sayılması devletin yok sayılmasıdır. Bugün bir maddeyi yok sayanlar, yarın öbür maddeyi yok sayarlar. Malımızın, canımızın güvencesi Anayasa’dadır. Polisin yetkisi Anayasa'dadır. Askerin yetkisi Anayasa'dadır. Ordunun yetkisi Anayasa'dadır. Anayasa olmazsa devlet olmaz. Anayasa'yı yok sayanlar bugün Can Atalay'a, Hatay'a ama yarın sana tehdittir. Bu darbe girişiminin karşısında Anayasa'yı korumak her vatandaşın vatandaşlık görevidir. Direneceğiz, mücadele edeceğiz. Bu mücadelede herkesi direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
(LİNK : https://twitter.com/i/status/1752369015064834241 )

İYİ Parti Lideri Meral Akşener kararın okunmasının ve Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.  “Bugüne kadar yargı makamları arasında çözülemeyen bir anayasal devlet krizine, ne yazık ki bu akşam Türkiye Büyük Millet Meclisi de dahil oldu. Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla birlikte artık anayasasız bir devlet tehlikesine doğru sürükleniyoruz. Sayın Erdoğan'ın devlet organları arasındaki sorunu çözmek yerine, daha da büyütmeyi seçmesine biz elbette şaşırmadık! Ancak anayasamız, milletin andıdır! Andını çiğnediğiniz bir milletin iradesini bu saatten sonra nasıl temsil edeceksiniz? Uyguladığınız kararların meşruiyetini neye dayandıracaksınız? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hukuka, adalete ve vicdanlara düşürdüğünüz bu gölgeyle nasıl yöneteceksiniz?

 

Editör: Arda Yavuz