Yerel Seçimlerde Medyanın Gücü

Yerel seçimler yaklaşıyor. 31/03/2024 Pazar günü tüm yurtta yerel seçimler yapılacak.

Seçimlerde medyanın gücü ve seçim sonuçlarına etkisi tartışılmayacak kadar önemli.

En canlı örneği ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir   Zelenski’nin 2019 yılı seçimlerindeki başarısı. ‘’Halkın Hizmetkarı’’ komedi dizinde, Vasiliy Goloborondko adında tarih öğretmenini canlandıran Zelenski, sistemden yaka silken halkın oyları ile devlet başkanı seçiliyor. Koruma ordusu olmadan, bisikleti ile başkent sokaklarında gezen, yolsuzluklara savaş açan karakter ile milyonların sevgilisi haline geliyor.

Televizyonlarda reytingi 20 Milyona ulaşan diziyi, YouTube’de ise 100 milyona yakın kişi izlemiş.

Halkın Hizmetkarı dizisi ile aynı adı taşıyan Halkın Hizmetkarı Partisi’nin adayı, medya sayesinde halkın sevgisini kazanmış karizmatik bir lider olarak tanımlayabileceğiz Zelenski, ülkenin en zengin oligarkı olan Petro Poroşenko’ya karşı 2.turda oyların %73’ünü alarak,  büyük fark ile seçimleri kazanıyor.

Ülkedeki önemli bir oligarkın desteğini  alan Zelenski,  sosyal medyayı çok iyi kullanarak seçimi kazandığını  kendi de kabul ediyor. Medyayı bu kadar iyi kullanan Zelenski,  ilginçtir seçim süresinde  hiçbir canlı yayında tartışma  programına katılmıyor. 

Zelenski’nin başarısı  seçimlerde medyanın gücünü gösteren  güzel bir örnek .  Düşünün yüzünüzü tüm halk  medya sayesinde yakından tanıyor.  Seçmen sizi canlandırdığınız karakter nedeniyle seviyor. Seçimlerde propaganda konuşmalarınız, replikleriniz.  Medya ise seçim meydanlarınız.

Önümüzdeki yerel seçimlere altı aydan az  süre kaldı. Başkan adayları ve diğer meclis üyelerinin kim olacağı  daha belli değil.  Yerel seçimlerde propaganda yapmak için zaman her geçen gün daralıyor. Bu nedenle  sosyal medyayı iyi kullanan adayların diğer adaylara göre daha şanslı olacağını düşünüyorum. Görünen o ki, sosyal medyanın gücünden yaralanacak  olanlar mevcut görevde olan aday adayları. Bütün faaliyetlerini yerel gazetelerde ve  sosyal medyada paylaşan, çok çalıştıklarını,  halkla iç içe olduklarını gösteren paylaşımlarda bulunan mevcut aday adaylarının şansı gerçekten diğer adaylara göre daha yüksek.

Muhalefette olan partilerin adayları da henüz belli değil, bir süre daha belli olmayacak gibi görünüyor.  Aday belirlemeleri geciktikçe, hele yeni yüzler ile seçime katılmaları halinde muhalefette olan partilerin seçilme şansları  azalacaktır.

Muhalefet Partilerinde aday adaylıklarını  açıklayan ve gazeteleri ve sosyal medyayı kullanarak yüzünü seçmene unutturmayan ve gerekli eleştirileri yapan aday adaylarının doğru yolda olduklarını da söylemek gerekir.

Sonuç olarak seçime katılacak tüm partilerin adaylarını bugünden belirlemeleri  gerekir. Siyasi partiler adaylarının yüzlerini seçmene bir an önce  tanıtmalı ve seçim çalışmalarına hemen  başlamalıdırlar. Özellikle gücünün tartışılmaz olduğu sosyal medyayı iyi kullanarak.

Aksi halde geciken adaylıklar nedeniyle,  parti içi küskünlüklerinin onarılması süreci de üzerine eklendiğinde, mevcut başkanların  aday olmaları halinde seçilme şansları yüksek olacaktır.

Özetle; Anlatmaya çalıştığım, görevde olan yöneticilerin başarısız oldukları veya adaylıkları ile ilgili bir konu değildir. Seçmenin kendini yönetecek kişileri seçerken, adayları daha iyi tanıyıp, medyada içi boş  paylaşımlardan  etkilenmeden  iradesini sandığa doğru yansıtacak kadar adaylar ve yapacakları hakkında bilgisinin olmasıdır.  Ancak bunun için zaman daralıyor.