SAĞLIK

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, “Erken Tedavi Hayat Kurtarır”

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, resmi sosyal medya hesabından 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında bir paylaşımda bulundu.

“Hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu prostat kanseri gelişebilir”

İl Sağlık Müdürlüğü Prostat Kanseri hakkında bilgi verirken, “ Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan bir salgı bezidir. İdrar yolunun çepeçevre sarar. Sağlıklı prostat bezi gençlerde bir ceviz büyüklüğündedir. Prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu prostat kanseri gelişebilir. Erkeklerde ileri yaşlarda görülen en sık kanser türlerindendir” ifadelerini kullandı.

“Beslenme alışkanlıkları risk arttırıyor”

Müdürlük, kanserin kesin nedenlerinin bilinmediğini belirtirken, yaş ilerledikçe riskin arttığını, birinci derece akrabalarında prostat kanseri olanların bu kansere yakalanma riskinin daha fazla olduğunu, beslenme alışkanlıklarının(doyuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir diyet) prostat kanseri riskini arttırabileceğini açıkladı.

“Erken yaşlarda belirti vermiyor”

Müdürlük kanserin erken yaşlardan hiçbir belirti vermediğini bilgisini verirken, “ Kanser dokusu büyüdükçe bazı belirtiler verebilir. Bunlar; Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar ve kanlı meni” gibi belirtilerdir denildi.

“Farklı tedaviler mevcut”

Müdürlük prostat kanserinin erken tanı koyulabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söylerken, “Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedaviler mevcuttur. Aktif izlem, prostatın tamamının ameliyat ile çıkarılması veya ışın tedavisi(radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya kemoterapi diğer evrelerde gerekli görülebilir. Yüksek riskli hastalarda erken tedavi hayat kurtarıcıdır” ifadelerini kullandı.

“Düzenli muayene olun”

Müdürlük hastalıktan korunmak için, “Sağlıklı beslenme alışkanlıkları prostat kanseri riskini azaltabilir. Bunun yanında birinci derece akrabalarınız arasında prostat kanseri görülen varsa siz de risk altındasınız. 40 yaşından itibaren düzenli olarak üroloji hekimine giderek muayene olun” bilgilendirmesinde bulundu.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel