Yalova Gazetesi’nin en özel serilerinden biri olan “Kısa Kısa Gündem” serimiz tüm hızıyla devam ediyor. Serimize son konuk aldığımız Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş ile merak edilen birçok konu hakkında bilgiler almıştık. Başkan Çavuş ile son yaptığımız görüşmede ise 2000 yılında kullanıma açılan ve son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ve yargı sisteminde yaşanan aksaklıkları konu aldık. Başkan Çavuş, duygu ve düşüncelerini gazetemize anlattı.
“Hakimler günde 50 duruşmaya çıkmak zorunda kalıyor”
UYAP’ın 20 yılı aşkın süredir uygulanmaya devam ettiğini ve ancak sürekli güncellemeler geldiği için bir türlü oturtulamayan bir sistem olduğunu söyleyen Başkan Çavuş, “Biz Avukatların işini son derece kolaylaştırıyor. Benim mesleğe ilk başladığım yıllarda olmayan bir sistemdi. O zamandan günümüze baktığımızda teknolojik gelişmelerle bizlerin işlerini çok kolaylaştırdı. Dilekçe gönderme ve dava açma gibi adliyelerde yoğunluğu arttıran birçok uygulama artık UYAP sayesinde kolaylaştı” dedi. Son 2 yıldır uygulanmaya başlanan “E-Duruşma” sistemiyle birlikte bilgisayarlar üzerinden duruşmalara katılabildiklerini belirten Başkan Çavuş, “Davaların yoğunluğunun ve dosyaların ilerleyememesinin nedeninin UYAP’tan farklı çözümlerle gerçekleştirilmesi lazım. İllerde, hâkim ve savcı değişiklikleri oluyor. Tayinler ve atamalar nedeniyle bazı mahkemeler aylarca hâkimsiz kalıyor. Hâkimler görev başında olduklarında 50’ye yakın duruşmaya çıkmak zorunda kalıyorlar. Aynı hâkimin hem duruşmayı yapıp, hem duruşmayı inceleyip, hem de kararları vermesinin makul olmadığı çok açık” şeklinde konuştu.
“Coğrafyadan kaynaklı bir sorun var”
Hakim ile savcıları atamalarının, adliyelerde personel sayısının artırılmasının ve adliyelerin uzun vade planlanarak fiziki altyapısının oluşturulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Çavuş, “Adliye binamız yeni yapıldı ama ne yazık ki otoparkımız yok. Fiziken ulaşamadığımız adliyenin kapısındayken sorunla karşılaşıyoruz. O yüzden fiziken, hukuken ve teknolojik olarak yargı sistemindeki bu sorunlar çok ciddi bir şekilde ele alınmalı ve somut adımlar atılmalı. Bu adımlar atılırken özellikle mesleğin içinde yer alan avukatlar, hakimler ile savcılar, adliye ve teknik personeller gibi bu işin mutfağındaki insanların görüşleri makul sürelerde istenilerek adım atılması çok önemli. Bazen yasalar değişirken Baro’muzdan görüş talep ediliyor ama verilen süreler 3, 5 ve 7 gün gibi çok kısa süreler oluyor. Borçlar Kanunu ile alakalı bir değişikliğe bir Baro’nun 3 gün içerisinde görüş belirtemeyeceği çok belli. Uygulamanın içerisindeki insanlardan makul sürelerde çözüm önerileri istenirse bu sorunları halledilebileceğine inanıyorum.” İfadelerini kullandı. Yalova Adliyesi’ndeki otopark sorunun çözümü için Belediye Başkanı, Başsavcı ve Bakanlıktaki ilgililerle görüşme gerçekleştirdiklerinin haberini veren Başkan Çavuş, “Çözüm için yardımcı olmak istiyorlar ama adliyenin bulunduğu coğrafyadan kaynaklı bir sorun var. Bu sorunun çözülebilmesi için bütün kurumların bir araya gelerek bir an önce somut adımlar atması gerekiyor” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Muhabir-Kameraman-Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel