TÜRMOB’un TCMB özet diye adlandırılan ancak içeriğine bakıldığında birçok bilgi talep edilen döviz pozisyon raporunun içeriğine, mükellef tutulan kesimlere ve raporun düzenleme zamanına itirazları sonuç vermiştir. Döviz pozisyon raporu aşağıdaki şekilde TCMB 20.03.2023 tarih ve 589 sayılı yazısı ile yeniden düzenlenmiştir.

TCMB konu ile İlgili yazısı;

5 milyon TL ve üzerinde olan,  5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan banka ve finansal kuruluşlar haricindeki tüzel kişi müşterilerinizin özet döviz pozisyon raporunu, takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde, bu raporlama amacıyla oluşturulan https://tcmbveri.gov.tr/ adresinde yer alan "Özet Döviz Pozisyon Raporu" linki üzerinden doldurarak Bankamıza bildirmeleri, konunun Bankanızca müşterilerinize gereği için tebliğ edilmesi istenmişti.

Raporlama sürecinde ilgili taraflardan alınan geri bildirimler değerlendirilmiş, geçiş sürecinin kolaylaştırılması için söz konusu raporlamanın kapsam ve süresinde aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır:

1. Merkezi olağanüstü hâl ilan edilen deprem ilerinde bulunan firmalar, olağanüstü halin devamı süresince raporlama zorunluluğundan muaf tutulmuştur.

2. Raporlama yükümlülüğü kapsamına girecek firmaların belirlenmesinde esas alınan, yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi alt sınırı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye yükseltilmiştir.

3. Aylık özet döviz pozisyon raporu için bildirim süresi "takip eden ayın ilk 10 iş günü" yerine "takip eden ayın son günü" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca:

a. Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasında olan firmaların raporlama yükümlülüğü 2024 yılı Ocak ayına ilişkin raporla başlamak üzere ertelenmiştir.

b. Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için ise Mart ve Nisan 2023 aylarına ilişkin raporlamaların en geç bildirim süresi 30 Haziran 2023'e uzatılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve konunun kapsama giren müşterilerinize tebliğ edilmesi konusunda gereğini rica ederiz.

E-BEYANNAME: BA BS FORMU / GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK

7440 SAYILI KANUN UYGULAMALARI KAPSAMINDA FORM BA VE FORM BS BİLDİRİMLERİNE İLİŞKİN DUYURU
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin 7440 sayılı Kanunun İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi başlıklı 6/1 ve 6/2 maddeleri kapsamında yapılacak başvurular hakkında 7440 sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) ile düzenlemeler yapılmış olup, ilgili Genel Tebliğin "VI- İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Hükümler" başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde; Ba formunun "Soyadı/Adı Unvanı" bölümüne "Muhtelif Satıcılar (7440 sayılı Kanun Madde 6/1)", "Vergi Kimlik Numarası" bölümüne (3333 333 333), Bs formunun "Soyadı/Adı Unvanı" bölümüne "Muhtelif Alıcılar (7440 sayılı Kanun Madde 6/2)", "Vergi Kimlik Numarası" bölümüne (4444 444 444) yazılabilmesi için Beyanname Düzenleme Programında (BDP) değişiklik yapılmıştır.


KURUM GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK


Beyanname Düzenleme Programında Kurum Geçici Vergi Beyannamesinde; "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümüne 353, 386, 387 kodları, "Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar" tablosunda yer alan "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" listesine 182 ila 187 kodları, "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" tablosuna "7440 sayılı Kanun kapsamında oluşan KKEG" satırı eklenmiştir.

Editör: Rümeysa Şahin