15 Nisan 2024 tarihinde Tüm Türkiye genelinde başlayan denizlerdeki av yasağı geçtiğimiz ayların ardından 1 Eylül 2024 tarihinde son buluyor. Pazar günü erken saatlerde denizlere açılacak balıkçılar, av sezonunu resmen başlatarak start verecek. 

1 Eylül Pazar günü başlayacak av sezonu öncesi Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi’ne giderek Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş ile görüşme gerçekleştirdik. Başkan Karataş, yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve yetkililere taleplerini sıraladı. 

“Balıkçılarımız Karadeniz’e açılacak” 

15 Nisan 2024 tarihinde başlayan denizlerdeki av yasağı hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Karataş, “Merkez Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçıların %80’i küçük balıkçıdır ve bu yasak döneminde muaftır. Bütün yaz boyu Sardalya, İstavrit ve Tekir gibi balıklar tuttular. 15-20 gündür Karadeniz’e olan hazırlığımız başladı ve Palamut avcılığımız başlayacak. Buradaki balıkçılarımızın birçoğu Karadeniz’e gidiyor ve arkadaşlarımız hazırlıklarını yaparak bitirdiler. Nasipse 1 Eylül Pazartesi günü Karadeniz’e doğru açılış yapacaklar” dedi. Yeni dönem öncesi Sahil Güvenlik ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir toplantıya katıldığını söyleyen Başkan Karataş, “Uygulanacak bazı değişiklikler nedeniyle görüştük. Bize kanun maddesi üzerinde yapılan değişiklikleri ilettiler. Bizlerde balıkçılarımızı kooperatifimize toplayarak bilgilendirmede bulunduk” ifadelerini kullandı. 

“Palamut bolluğundan ötürü Hamsi az olabilir”

Bu seneki göstergelere bakıldığında Palamut bolluğunun yaşanmasını beklediklerini dile getiren Başkan Karataş, “Boğaz ağzından Hopa’ya kadar her tarafta gözüküyor. Oltacılar 15 Ağustos’tan beri balık tutuyorlar ve her taraftan haber geliyor” şeklinde konuşurken Sardalya ve İstavrit avlamayı beklediklerini ancak Palamut bolluğundan ötürü bu yıl Hamsi’nin daha az olabileceğini söyledi. Balık fiyatlarında geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir artış olmasının düşük ihtimal olduğunu belirten Başkan Karataş, “Balık alıp satma işi, arz ve talep meselesi… Çok yoğun bir avcılık olursa halkımız daha ucuz balık yiyecek. Biz genelde sezon açılışlarımızda Balıkçılar Kooperatifi olarak tezgahımızı açıyoruz ve kendi tuttuğumuz balıkları Yalova halkına ucuz bir şekilde satmaya çalışıyoruz. Piyasa koşullarına baktığımız zaman daha ucuz satılabiliyor” dedi. 

Tavşanlı'da Bekar Evleri Sorunu Büyüyor Tavşanlı'da Bekar Evleri Sorunu Büyüyor


Yalova Merkez Su Kooperatif Baskan Balik Av Sezon Degerlendirme Talep (2)

“Küçük balıkçıya hamsi avlamak yasak deseler daha iyi”

Geçmişte Yalova’daki balıkçıların en büyük taleplerinden biri olan “Yunus Kovucular” ile ilgili yeni bir gelişme yaşanmadığının haberini veren Başkan Karataş, “Biz birçok kuruma müracaatlarımızı yaptık ve dilekçelerimizi verdik. Bırakın Yunus Kovucu meselesini küçük balıkçılara devamlı yasak geliyor. Yeni çıkarılan tebliğe göre Hamsi avlamak için küçük balıkçılara 8 mil kuralını getirmişler ama büyük balıkçı tekneleri 6 ile 6,5 mil arasında avlanıyor. Yani bu küçük balıkçıya yasak deseler daha iyi… Biz bu Hamsiyi 8 milde avlarsak olduğu gibi gözüne saplanır ve makarada geçtiği zaman olduğu gibi telef olur. Milli kayıp… Balıkçının emeğine ayıp…” diyerek tepki gösterdi. Açılış sezonunda yetkililere bu sorundan bahsedeceklerini, büyük balıkçı ve küçük balıkçı arasında düşmanlık ortaya çıkabileceği ihtimalinden bahseden Başkan Karataş, “Bana “Küçük balıkçıya Hamsi avlamak yasak” derlerse bunu saygıyla karşılarım. Ama sen küçük balıkçıya 8 mil, büyük balıkçıya 6 milde avlan dersen küçük balıkçı 1 ton hamsi tutar, büyük balıkçı 400 ton tutar” ifadelerini kullanarak tepkisini yineledi. 

“Balıkçılık bitme aşamasına geldi”

Devletten küçük balıkçılara destek istediklerini söyleyen Başkan Karataş, “Devlet bir şekilde destek veriyor ama harcırahlar 2 katına çıkıyor. Devletimiz harcırahları bir şekilde minimum seviyeye indirse bana destek vermesine gerek kalmaz. Biz de bir atasözü vardır; Astarı yüzünü geçiyor derler…” şeklinde konuştu. Yalova Dereağzına Balık Mezatı kurulması planlandığının müjdesini veren Başkan Karataş, “Belediye Başkanımız ile de görüştük. İstişare halindeyiz ve görüşümüzü sunacağız. Yakın zamanda olumlu bir haber gelir. Biz Kooperatif olarak köstek olmayız ve desteğimizi sunarız. Çünkü benim balığımın değerlendirilmesi lazım. Ben kendi balığımı buradan İstanbul’a, İzmit’e ve İzmit’e yolluyorum. Nakliye veriyorum… Burada yazhane olursa kayığımla yanaşır ve satışımı yaparım” ifadelerini kullandı. Yalova Merkez Balıkçı Kooperatifi’nde genç insanların bulunmadığını belirterek gelecek bir tehlikeye dikkat çeken Başkan Karataş, “Ne yazık ki balıkçılık bitme aşamasına geldi. Küçük balıkçıya hiçbir destek yok. Çocuklarda bir gelecek görmeyince bu mesleği yapmıyor. Ben kendi çocuğumu bile denize çıkaramıyorum” dedi ve büyük balıkçıya verilen desteklerin aynı şekilde küçük balıkçıya da verilmesi gerektiğini söyleyerek açıklamalarına son verdi. 

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel