Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç’u Hatırlayan Var Mı?

GÜNAYDIN Değerli Okurlar,

Ortadoğu’ da kan gövdeyi götürüyor; dünyanın gözü önünde insanlık ve savaş suçu işleniyor.

Olayları takip ederken aklıma Batı Şeria’ da şehit düşen Barış Gücü Görevlisi Binbaşı Cengiz Toytunç geldi. Bilmiyorum hatırlayan var mı?

Çoğunluğunun Filistinlilerin ve yalnızca küçük bir grup İsraillinin yaşadığı Batı Şeria’ nın El Halil kentinde, 1994 yılında müessif bir olay yaşandı; İbrahim Camiinde, bir İsrailli saldırgan 29 Filistinliyi öldürdü.

Bu olaydan sonra, El Halil kentinde, silâhsız olarak “Geçici Uluslararası Mevcudiyet (TIPH) Gücü”  oluşturuldu. Bu güç içinde 12 Türk askeri de bulunuyordu.

1997 yılında El Halil kentinin yönetimi tamamen Filistin yönetimine devredildi.

Bunun yanında “Geçici Uluslararası Mevcudiyet Gücü” nün varlığını sürdürmesine karar verildi.

                Filistin yönetiminde bulunan  “Hebron” (El Halil)’ de, 26 Mart 2002 günü saat 19 00 civarında, Geçici Uluslararası Mevcudiyet Gücüne bağlı, içinde askerî gözlemcilerin bulunduğu otomobil,  “ Halhoul Köprüsü” yakınlarında bir silâhlı saldırıya uğradı.

                Saldırı sonucunda otomobilde bulunan ve 6 aydır bölgede görev yapan Hava Piyade Binbaşı Cengiz Toytunç ile İsviçreli bir kadın asker olan Catherine Berruex hayatını kaybetti. Saldırıda Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Özarslan ise hafif yaralandı.

Kudüs Sharezadek Hastanesine kaldırılan yaralı Jandarma Yüzbaşı Özarslan, hastanede tedavisi yapıldıktan sonra verdiği ifadesinde: “ Karargâhtan hareketin ardından 5 dakika sonra, araçlarıyla ilerlerken, önce uzaktan ateş açıldığını ve daha sonra farların aydınlattığı bir bölgede, eli silâhlı ve Filistin polisi üniforması giymiş kişi veya kişiler gördüğünü; saldırganın elindeki silâhın bütün şarjörünü, araç içinde bulunanlara boşalttıktan sonra, araçta bulunan 3 kişinin de öldüğünü düşünerek, olay yerinden uzaklaştığını ” belirtti.

                Yaralı Yüzbaşı Özarslan, acil yardım için telefonla ilgililere haber verdiğini, olay yerine önce İsrail askerlerinin geldiğini, İsrail askerlerinin kendisine ve ağır yaralı İsviçreli bayan askere ilk müdahaleyi yaptıklarını, İsviçreli askerin olayın ardından sağ iken, bu sırada öldüğünü, ilk müdahale sırasında, olayı yaptığı düşünülen kişilerin tekrar olay yerini ateş altına aldıklarını, İsrailli askerlerin bir kısmının ise, bu kişilerle silâhlı çatışmaya girdiklerini, söyledi.

                Olay, hem Filistin hem de İsrail tarafından araştırıldı, her iki taraf da birbirini suçladı.

Araştırmalar sonucunda: gerek olayın oluş şekli ve gerekse nedenleri konusunda birçok soru cevapsız veya İsrail Askeri Mahkemesinin cevaplandırdığı şekilde belirlendi.

Özellikle saldırının ne amaçla, neden ve kimler tarafından yapıldığı netleşmedi.

İsrail Askeri Mahkemesinin kararları gerçek gibi kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, El Halil'deki Uluslararası Geçici Güç'te görev yapan Binbaşı Cengiz Toytunç'un silâhlı saldırı sonucu şehit olması, Yüzbaşı Hüseyin Özarslan'ın da yaralanması nedeniyle 27 Mart 2002 günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na bir başsağlığı telgrafı gönderdi. Cumhurbaşkanı Sezer’ in telgrafı şöyledir:

"El Halil'deki Uluslararası Geçici Güç'te görev yapan Binbaşı Cengiz Toytunç'un silâhlı saldırı sonucu şehit olması, Yüzbaşı Hüseyin Özarslan'ın da yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Şehidimize Tanrı'dan rahmet, Ulusumuza, ailesine ve şahsınızda Türk Silâhlı Kuvvetlerimize başsağlığı, yaralı Yüzbaşımıza da acil şifalar diliyorum."

Cenaze Türkiye’ den gönderilen bir özel uçakla Türkiye’ ye getirildi.

28 Mart 2002 günü, Ankara Kocatepe Camii’ nde düzenlenen cenazeye şehit Binbaşı Cengiz Toytunç’un ailesi ve yakınları ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, çok sayıda bakan, kuvvet komutanları, parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kılınan cenaze namazından sonra, Şehit Binbaşı Toytunç’un cenazesi, toprağa verilmek üzere Antalya’ya gönderildi.

Şehit Binbaşı Toytunç için Antalya’da da tören düzenlendi. Toytunç’ un Muratpaşa Camii’nde kılınan cenaze namazına ailesi, yetkililer, askerî erkân ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kılınan namazın ardından şehit Toytunç’ un naaşı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Mezarlığı’ndaki şehitlikte toprağa verildi.

En içten saygı ve rahmetle anıyorum. Nurlar içinde yatsın.

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.