Merhamet-2

Sevgili okurlarım, her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır.

Sevgili okurlarım bugünkü yazımın konusu geçen hafta ki yazımın devamı. (Buhari, Edeb 39, Müslim, Adab 31) açıklaması ile başlıyorum. Allah resulü peygamberin (s.a.s) çocuklara karşı olan şefkat ve muhabbetini ise çocukluğunu peygamberimizin yanında geçiren Hz. Enes (r.a) şöyle anlatmaktadır, “Allah resulü beni bir kez azarlamadı, kalbimi kırmadı. Bana karşı sürekli evladım diyerek gönül alıcı, sevgi dolu kelimelerle beni severdi.

Sevgili okurlarım, her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır. (Kaynak: Buhari, Müsakat 9)

Sevgili peygamberimizin şefkat ve merhametinden bütün canlılar gibi hayvanlarda nasibini almıştır. Rahmet peygamberinin insanlığa takdim ettiği ilkeler üzerinde yükselen İslam medeniyetinde hayvana şefkat ve merhamet gösterilir.

Allah’ın yarattığı hayvanlarında uygun bir yaşamları gerekir. Bu hayvanların bir barınağı olsa yeryüzünde yaşayan insanlarda o hayvanlardan korkmaz.

Sevgili okurlarım, şiddet, öfke, kin ve nefretin yürekleri işgal ettiği günümüzde merhamet medeniyetinin birer mensubu olarak bize düşen, peygamberin mesajlarına uymamız lazım. “Ben ancak rahmet olarak gönderildim” buyuruldu. (Kaynak: Müslim, Birr, 24).

Günümüzün en büyük hastalığı haline gelen merhametsizliği bir tarafa bırakarak, gönlümüzde merhamet pınarları çoğalsın. Amin.