KURBAN BAYRAMI

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Önümüzdeki cumartesi günü arife; pazar günü de bayramın birinci günü. Bu hafta siyasetin ve Yalova gündeminin biraz dışına çıkıp Kurban Bayramı için bir yazı ele alayım istedim.

Cuma günü 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı son bulacak ve okullar tatile girecek. İki hafta üst üste LYS ve YKS heyecanını birçok öğrenci kardeşimiz yaşadı. Rabbim sınava giren tüm evlatlarımızın emeklerini boşa çıkartmasın. Okulların kapanması, Kurban Bayramının gelmesi beraberinde tatilin 9 gün olarak açıklanması herkeste tatlı bir telaş başlattı. Kimileri bayramı tatil olarak değerlendirecek, kimileri ise kurban ibadetlerini yerine getirip eş dost akraba ziyaretleri yapacak.

Kurban ibadeti (ekonomik durumu müsait olanlar için), bizi Allah’a yakınlaştıran ibadetlerden biridir.

Kurbanın anlamı sadece bayram günlerinde ister küçükbaş, isterse büyükbaş olsun hayvan kesmek değildir. Aksine kurban; sadâkatin, Allah’a itaat ve teslimiyetin göstergesidir. Gerektiğinde malını, canını, evladını Allah yolunda feda etmenin sembolik bir ifadesidir.

Kurban; Allah rızası uğrunda paylaşma, ihtiyaç sahibine el uzatma alışkanlığı kazandırır. Müminleri cimrilikten, dünya malının esiri olmaktan kurtarır. Akrabaları, komşuları, dostları, hatta binlerce kilometre uzaktaki Müslümanları kardeşlik şuuruyla birbirine bağlar, kaynaştırır, bütünleştirir.

Yeryüzünde inancı ne olursa olsun, muhtaç olan herkesin imdadına koşmaktır kurban. Mazlumların sevincine, bayram neşesine vesile olmaktır.

Bayrama kısa bir süre kaldı. Birçoğumuz muhtemelen kurbanlıklarını aldı. Almayanlar için ya da aldığı kurbanlığın uygun olup olmadığını bir kez daha gözden geçirmek isteyenler için “Kurbanlık Hayvan Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?” hatırlatmak isterim.

Kurbanlık olarak alacağınız hayvanın yaşını doldurup, doldurmadığına bakmak gerekir. Büyükbaş hayvan alınacaksa süt dişleri düşmüş, 2 yaşını bitirmiş ve 3 yaşından gün almış olması, küçükbaş hayvan alınacaksa 1 yaşını doldurmuş ve 2 yaşından gün almış olması gerekir.

Hayvanın yaşının anlaşılabilmesi için büyükbaş hayvanlarda ön dişlerine bakmamız gerekir. Ön alt süt dişlerinin düşerek yerine kalıcı kare şeklini andıran diğer dişlere nazaran, daha büyük ve parlak 2 dişin çıkması, hayvanın 24 ayını doldurduğunu, halk arasında kullanılan tabiriyle kapak attığını gösterir.

Küçükbaş hayvan alınacaksa seçilecek hayvanın ergin bir koyun büyüklüğünde ve ebeveynlerinden ayırt edilemeyecek şekilde yetişmiş olması gerekmektedir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve besili olması çok önemlidir.

Rabbim şimdiden kesilecek kurbanları, yapılan ibadetleri kabul eylesin. Herkese iyi bayramlar…

Ayrıca, bu pazar günü bayramın ilk günü olmanın yanında Babalar Günü. Bu vesileyle tüm babalarında Babalar Gününü kutlarım.