İl Özel İdaresi’nden Kaçak Yapılara Geçit Yok! İl Özel İdaresi’nden Kaçak Yapılara Geçit Yok!

1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında Yalova Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Yakup Bilgin Koçal, Yalova’ya dair merak edilen ilginç detayları resmi sosyal medya hesabından paylaşarak takipçilerini bilgilendirmeyi sürdürüyor. Koçal son olarak 1990’lı yıllarda Yalova Meydanı’nda sergilenen ve günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nin Connecticut eyaletine bağlı New Haven kentindeki “Amerika Atatürkçüler Derneği”nin özel mülkünde bulunan Atatürk Heykeli’nin uzun ve ilgi çekici hikayesini yazdı.

“Deprem olması heykelin ayağa kaldırılmasını geciktirdi”

Resmi sosyal medya hesabından Atatürk Heykeli’nin fotoğrafını paylaştıktan sonra “Bilmem, bir zamanlar Yalova'nın gündemini meşgul eden heykel problemini hatırlar mısınız?” diyerek hikayeyi anlatmaya başlayan Koçal, “Fotoğrafta gördüğünüz Atatürk heykeli Yalova'nın meydanındaydı. Ama aynı meydanda bir ikinci Atatürk heykeli daha vardı. 1998 yılında yıllardır şehir meydanında duran heykel estetik açıdan çok eleştirildiği için dönemin belediye yönetimi yeni bir heykel yaptırmaya karar vermiş. Yoğun trafik gerekçesiyle yeni heykeli eskisini kaldırıp onun durduğu meydanın tam göbeğine değil, meydanın Bad-Godesberg Parkı'na bakan tarafına koymayı kararlaştırmışlar. Meydan kısa bir sürede olsa heykelsiz kalmasın diye herhalde, yenisini koyunca eskisini kaldırırız demişler. Ama eski heykelin kaldırılması için heykelin müellifi olan sanatçının onay vermesi gerektiğini sonradan fark etmişler. Sanatçı rahmetli olduğu için de eşinin onayını istemişler. O da bir türlü razı olmuyormuş” dedi. Kendisinin 1999 yapılan yerel seçimlerinin ardından Yalova Belediye Başkanlığı görevine başladığını hatırlatan Koçal, “Önüme konan ilk dosya bu heykel konusuydu. Sanatçının eşini rıza minnet ve hediyelerle gönlünü alarak eski heykelin Dörtyol'a konması için razı ettik. Tam bir işi halletmenin mutluluğu içindeyken bu seferde Karayolları Bölge Müdürü, oraya gelecekte üst geçit yapılabilir gerekçesiyle, heykelin Dörtyol'a konmasına onay vermedi. Sil baştan yer aramaya başladık. Nihayet eski heykeli sanatçının eşinin de rızasını alarak Atatürk Ağaç Müzesi'nin içine yerleştirmeye karar verdik. Heykeli yerinden söktük. Kaidesinin tamamlanabilmesi için heykel Atatürk Ağaç Müzesi'nin içinde yere yatırıldı. Aksilik bu ya, ertesi gün 17 Ağustos depremi oldu ve daha ilk günden bütün alan çadır kente dönüverdi. Böylelikle heykelin ayağa kaldırılması ertelenmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

Yalova Eski Belediye Baskan Ataturk Heykel Abd Hikaye (1)“Hayrettin Karaca beni Süleyman Demirel’e şikayet etti”

17 Ağustos depremi sonrası Yalova’ya gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e heykel konusu üzerinden şikayet edildiğini söyleyen Koçal, “Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel deprem gerekçesiyle Yalova'ya geldiğinde o alana da uğradı. Kurulma kararı daha çok yeni olan ve henüz işin başında olunduğu Ağaç Müzesi'nin çadırkente dönmesine içerlenen rahmetli Hayrettin Karaca heykelin yerde öyle boylu boyunca durmasını bahane ederek Demirel'e beni şikayet etmeye başladı. Heykel yüzünden hiç hak etmediğim bir fırça yiyordum durup dururken. Cumhurbaşkanı zeki adam, meseleyi anladı ve bana göz işareti yaptı, cevap vermememi istiyordu. Sustum. Aradan birkaç ay geçti. Muhalifler heykeli bahane ederek yüksek dozda eleştiri yapmaya başladılar. Neymiş efendim, kaldırılan heykel meydana daha çok yakışıyormuş. Yıkılan şehri toparlamaya uğraşırken, varsa yoksa heykel eleştirisi kahvehanelerde gündem olmaya başladı. Eleştirinin haklı bir tarafı yoktu ama konu Atatürk olunca istismara izin vermemek adına eski heykelin aynısını yaptırıp meydana koymaya karar verdik. Ama bu seferde meydandaki yeni heykeli ne yapacaktık? Tam da o günlerde Amerika'da yaşayan Yalovalı Faruk Acar aradı. Hoş beş konuşurken konu heykele geldi. Özetle anlattım. Bir önerisi olduğunu söyledi. New Jersey Türklerin yoğun olduğu bir bölgeydi ve oranın belediye başkanı ufak da olsa bir parka Atatürk adını vermişti. Acaba bizim heykeli oraya dikerler miydi?  Faruk, New Jersey belediyesinden gerekli onayı alınca, biz de Dışişleri Bakanlığı ile yazışarak heykeli götürmenin gerekli izinlerini aldık” dedi.

“Yeni seçilen New Jersey Belediye Başkanı, heykelin dikilmesini engelledi”

Heykelin 4-5 Bin Dolar maliyetle gemiye yüklenerek ABD’ye yollandığını belirten Koçal, “Ve heykel Türkiye New York Konsolosluğu'nun deposunda emanete alındı. Uzun da sürse bir meseleyi sükunetle halletmenin memnuniyeti içindeydik. Artık heykelin de içine konduğu parkın açılış için haber beklemeye başladık. Fakat bir türlü haber gelmedi. Aylar geçti. Sonunda Faruk'u aradım ve heykelin akıbetini sordum. Meğerse orada seçim olmuş. Belediye Başkanı değişmiş. Yeni gelen heykelin dikilmesine karşı geliyormuş. Bir süre daha bekledik. Heykel depoda kalmıştı. Konsolosluk görevlileri de aracı olanlara artık heykelin alınmasını istemeye başlamışlardı. Aracı olan dernek yöneticileri kendi aralarında tartışmaya hatta birbirlerini suçlamaya başladılar ki böylece aradan uzun yıllar geçti. Yaklaşık yirmi yıl sonra bir vesile heykelin sağlam olarak özel şahsa ait bir bahçeye dikildiğini, 10 Kasım gibi törenlerde dernek mensuplarının bir araya gelerek çelenk koyduklarını ve özel mülkün sahibinin de o zamanki Amerika Atatürkçüler Birliği Derneği'nin başkanı olduğunu öğrendim. Resimdeki bahçe ve heykel işte bu ilginç hikâyenin kahramanları” diyerek açıklamasına son verdi.

Kaynak: Haber Merkezi