GÜNDEM

“Kocadere 1921” Filmi, Yalova Film Festivali’nde Finale Kaldı

Yönetmenliğini Sezgin Altınel’in üstlendiği belgesel film Kocadere 1921, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Yalova Film Festivali kapsamında, ön jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu finale kalarak “Yalova Kültürel Mirası ve Tanıtımı” kategorisinde büyük ödül için yarışacak filmler arasında olmaya hak kazandı.

23-26 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan Yalova Film Festivali’ne Kısa Metraj Belgesel, Uzun Metraj Belgesel ve Yalova Kültürel Miras ve Tanıtım olmak üzere üç ayrı kategoriye toplam 770 film ile başvuru yapıldı. Ön jüri, yapılan başvuruların arasından 26 filmin finallere kalmasına karar verdi. Kocadere 1921, Nisan-Mayıs 1921’de Yunan birliklerinin işgali ile birlikte yerli Rum ve Ermeniler tarafından Yalova ve çevresinde gerçekleştirilen katliamları anlatan hikâyesiyle finale kalan filmlerden biri oldu.

Festival boyunca izleyicilerle buluşacak

Filmin yapımcılığını Ercan Gökkaya üstlenirken, görüntü yönetmenliğinde Mehmet Oğulcan Turan görev alıyor. Turan ayrıca filmin kurgusunu da yapan isim. Kamera ve ışıkta ise duayen fotoğrafçı Fatih Genç imzası bulunuyor. 1921’de yaşanan acı olaylarla ilgili tarihe not düşen film, festival boyunca izleyicilerle buluşacak.

Altınel, “Geçmişte yaşanan acı olayların ve kayıpların sesi olmayı amaçladık”

Bu belgesel filmde, düşman işgali sırasında Yalova ve çevresinde Müslüman Türk halkının maruz kaldığı katliamları, Kocadere köyündeki olaylar özelinde gözler önüne sermek istedik. Bu film ile geçmişte yaşanan acı olayların ve kayıpların sesi olmayı amaçladık. Kocadere 1921, Yalova'nın tarihi üzerinde derin izler bırakmış bir hikaye. Bu festivalde finale kalmak, bu önemli konuyu daha geniş kitlelere ulaştırmak adına büyük bir fırsat. İzleyicilerin, bu filmle birlikte geçmişe dair bir farkındalık geliştirmesini umuyorum.”