1973 Yalova doğumlu olan Faize Demir Kahraman, Yalova Lisesi mezunu, iki erkek çocuk annesi ve Dere Mahallesi'nde büyümüş bir isim. Üç dönemdir muhtarlık yapan Kahraman, dördüncü döneminde de mahalle halkına hizmet etmeye devam ediyor.

“Muhtar Olmayı Hiç Düşünmemiştim”
Faize Demir Kahraman, muhtar olma kararının babasının vefatından sonra şekillendiğini belirtti. “Babam, Dere Mahallesi’nde 23 yıl boyunca muhtarlık yaptı ve çok sevilen, saygı duyulan bir insandı. Muhtarlık döneminde her zaman insanlara yardım etmeyi öncelik olarak gördü. Babam rahatsızlandığında da ona destek olmak için yanındaydım. Vefatından sonra azalar sırayla görev aldı, ancak hiçbiri bu görevi sürdüremedi. Bana ‘Sen bu işi zaten biliyorsun, neden aday olmuyorsun?’ dediler. Hiç aklımda olmayan bir şekilde aday oldum ve 2009 yılında muhtarlık görevine başladım,” dedi.

Kahraman, ilk dönemde aldığı yüksek oy oranının babasına duyulan vefa ile bağlantılı olduğunu düşündüğünü belirtti: “İlk dönemim babama olan vefa borcumdu. Ancak sonraki dönemlerde aldığım destek, yaptığım çalışmaların ve mahalle halkıyla kurduğum bağın bir sonucu.”

Yalova Baba Muhtar Haber Roportaj (3)

“Babama Çok Benzediğimi Hissediyorum”
Muhtarlık görevine babasının disiplin ve sorumluluk anlayışını taşıdığını ifade eden Kahraman, babasının kendisine bıraktığı en önemli öğütlerden birini şöyle anlattı: “Babam, hastalığının son dönemlerinde bile mahalleyi düşünüyordu. Hastanede ziyaret ettiğimde, ‘Beni merak etme, git muhtarlığı aç, kapalı kalmasın,’ dedi. Bu sözler, sanki bana vasiyet gibiydi. Babamla çok benzer yönlerimiz var; insanları seviyoruz, yardım etmeyi seviyoruz. Bu iş bana babamdan miras gibi.”

“Her Mahalleye Bir Kadın Eli Değmeli”
Muhtarlıkta kadın olmanın getirdiği avantajlara değinen Kahraman, “Kadınlar daha ince düşünüyor, detaylara önem veriyor. İnsanların kapısını çalmak, sorunlarına çözüm bulmak ve onların hayatlarına dokunmak çok değerli. Mesela yalnız yaşayan bir mahalle sakininin doğum gününü kutlamak gibi küçük sürprizler yapıyoruz. İlk kez doğum günü kutlanan birinin sevincine şahit olmak tarifi imkânsız bir duygu. Bu nedenle her mahallede bir kadın muhtar olmalı,” diye konuştu.

Babadan Oğula 35 Yıllık Kuaförlük Geleneği Babadan Oğula 35 Yıllık Kuaförlük Geleneği

Yalova Baba Muhtar Haber Roportaj (1)

Mahalleye Hizmet ve Sosyal Yardımlar
Dere Mahallesi’nde yürüttüğü çalışmalardan bahseden Kahraman, mahalle halkına yönelik birçok sosyal yardım kampanyası düzenlediklerini anlattı. “Ramazan ayında fitre, zekât, gıda yardımları organize ediyoruz. Okullar açıldığında öğrencilere kırtasiye, mont ve bot yardımı yapıyoruz. İkinci el eşyaları topluyor, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Ayrıca yalnız yaşayan yaşlıları ziyaret ediyor, onların hastane randevularını alıyor, bazen bizzat hastaneye götürüyorum. Bu tür çalışmalarla mahalle halkının hayatına dokunmaya çalışıyoruz,” dedi.

“Çağ Değişti, Sorunlar Değişti”
Kahraman, modern çağın beraberinde getirdiği değişikliklere de değindi. Babasının dönemindeki mahalle hayatının çok daha samimi olduğunu söyleyen Kahraman, “Eskiden yardımlar daha gizli ve özenli bir şekilde yapılırdı. Babam, yardım götürürken kimsenin görmemesine dikkat ederdi. Şimdi nüfus arttı, sorunlar çeşitlendi. Ancak biz hâlâ elimizden geldiğince kimseyi incitmeden yardımlarımızı ulaştırmaya çalışıyoruz,” diye ekledi.

Programın sonunda Kahraman, kadınlara çağrıda bulundu: “Bayan muhtar sayısı çok az. Kadınlar bu konuda kendilerine güvensinler. Bence her mahalleye bir kadın eli değmeli.”

Muhabir: Sezgin Altınel