DAHİ VE YALNIZ

Sevgili okurlarım bu hafta sizlere tarihe damgasını vurmuş,birçok konuda önder iki lideri ele almak istedim.Her toplum kendi içinden çıkan önderi yüceltmek eğilimindedir.Bunlardan Mustafa Kemal Atatürk ile Napolyan Bonapart  size dilim döndüğünde anlatmaya çalışacağım.

       İkiside zekada ve dehada eşit olmasına rağmen yaptıkları icraatlarda farklılık göze çarpar.

       Kişileri incelerken bulundukları dönem itibariyle ele alıp objektif gözle bakmak kanaatindeyim.Na-polyan Bonapart Fransa’yı zor durumdan çıkartarak diriltmiş,yine kendi elleriyle batırmıştır.Neden mi derseniz?Napolyan başta eşitlikten yana tavır alırken zamanla tek adamlığa özenerek imparatorluk kurmuş.Bitmez tükenmez hırsları neticesinde;İngilizler tarafından Sainte Helene Adası’na ölmeye gönderildiğinde Fransa savaşta ağır bir yenilgi almış.Her üç erkekten biri savaş meydanlarında yitirmiştir.

     Gelelim Atatürk’e o kurulmaz denen devleti kurarak yaşamını milletine adayan yalnız bir insan.Ço-ğunluğu kara cahil ‘’yurttaşlık bilinci olmayan bir ulustan toplum yaratan ,Cumhuriyeti bizlere ema-net eden bir dahi.Hatta ünlü bir sözünde  ‘’Benim fani vücudum birgün toprak olacak ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacak ‘’ der.Anlıyacağınız yoktan var ettiği bu rejim ve devleti kendi varlığının üzerine çıkararak tek adamlığa karşı çıkan bir lider.

   Napolyan,siyasette ve askeri alanlarda Atatürk kadar başarılı olamamış lider.O da dahi ,matematik zekası ve adını taşıyan iki geometri kuralı var.Atamızın matematik ve geometri kitaplarını çok iyi incelediği günümüze kazandırdığı terimleri var.

    Napolyan’un ve Atatürk’ün ortak yönleride olsa ,liderimiz  daha da yalnızdır.Her geçen yıl dehasını anlayan ve anlatan yazarlarımız güzel eserler ortaya koyarak Tek Adam halkıyla bütünleşerek neler yaptığını anlamaya çalışıyorlar.Dehada yalnız bir öncü.

     Napolyan; ‘’Türkleri öldürebilirsiniz ama yenemezsiniz’’demiştir.Maalesef biz Türkler kendi işimizi kendimiz bitirerek ;birbirimizi yeriz dersek yanlış olmaz.

     Cumhuriyete sahip çıkmak hepimizin asli görevi olduğunu unutmadan ,herkese sağlıklı ,mutlu ve huzurlu günler diliyorum…