Son 3 yıldır 5 kez sandık başına giden Bulgaristan’da siyasi istikrarsızlıklar devam ederken 9 Haziran Pazar günü tekrar sandığa gidildi ve Parlamento Seçimleri gerçekleştirildi. Bu seçimler ülkemizde de yakından takip edildi. Bulgaristan’da yaşayan Türklerin dışında, ülkemizde yaşayan çifte vatandaşlar oylarını kullanarak Bulgaristan’ın geleceğine karar verebilmek için oylarını kullandılar.  Sandığa gidip oylarını kullananlar arasında Yalova’da yaşayan çifte vatandaş Bulgaristan göçmenleri de vardı.

Muharrem İnce; Gitti Mursi, Geldi Sisi! Muharrem İnce; Gitti Mursi, Geldi Sisi!

1990 yılında Bulgaristan Türklüğü’nü temsil edebilmek amacıyla Profesör Ahmed Doğan tarafından kurulan Hak ve Özgülükler Hareketi (HÖH), seçimlerde büyük bir başarı göstererek %17,07 oy oranı ile 47 Milletvekili sayısına ulaştı ve tarihinde ilk defa 2.Parti konumuna yükseldi. Bu büyük başarının ardından HÖH’ün Bulgaristan’ın geleceğindeki yeri merak konusu olurken, kendisi de çifte vatandaş olan Balkan Göçmenleri Kültür Derneği Başkanı Lütfi Özgür’den seçim sonrası değerlendirme geldi.

“Sadece etnik temelli bir parti olmadığımızı kanıtladık”

Türkiye’deki çifte vatandaş sayısının 230 bin olduğunun bilgisini veren Başkan Özgür, “9 Haziran'da gerçekleşen seçimlerde HÖH Partimiz Bulgar eş başkan ile seçimlere girmiş ve Bulgar bölgelerinden bugüne kadarki en çok oyu alarak bir rekora imza atmıştır. Böylelikle Hak ve Özgürlükler Hareketi olarak etnik kökenli bir parti olmadığımızı ve Bulgaristan ulusal çıkarları doğrultusunda çalışan bir parti olduğumuzu bir kez daha kanıtlamış olduk. Türkiye'den Bulgaristan’a giderek oy kullananların sayısı yaklaşık 30 bin civarındadır. Türkiye’de HÖH Partimize giden oy sayısı ise 41.995'dir. Bundan böyle nihai hedefimiz olumsuz söylemlere aldırış etmeden potansiyel oy sayımızı daha da artırarak yükselişimize devam etmek olmalıdır. Bu hedefe odaklanmalı ve Bulgaristan Türklüğümüze sahip çıkmak adına var gücümüzle çalışmalıyız.  Seçimlerde görev alan ve oylarını kullanarak sorumluluklarını yerine getiren herkese en içten teşekkürlerimizi sunuyor, seçim sonuçlarının tüm Bulgaristan Türkleri için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel