Yalova’nın Altınova ilçesindeki bir tersanede inşa edilen ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından kullanılacak 2 römorkörün teslim törene katılan Bakan Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada, acil müdahale römorkörleri olan Kurtarma 17 ve Kurtarma 18'i, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü filosuna katmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.
Denizlerin Mavi Vatanımız olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Atalarımızın Türk Boğazları'nda yaklaşık üç asır mutlak egemenlik devri yaşayarak, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de hakimiyet sağladıkları tarihi bir gerçektir. Buradan hareketle özellikle son 21 yılda bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ulaştırmadan sorumlu Bakanlık olarak attığımız her adımı bu bilinçle atıyoruz. Hayata geçirdiğimiz yatırım ve uyguladığımız politikalar sayesinde bugün ülkemiz;
217 limanında 543 milyon ton yük, 12,4 milyon TEU konteyner elleçlenen, Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasına giren, 45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12’nci sırada yer alan ve 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 138 bin gemi insanı ile Dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasında yer almaktadır. Türk Bayrağı, denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasındadır” dedi.
2002 yılından bu yana gemi inşa sanayinde kayda değer ilerlemeler yaşandığını söyleyen Uraloğlu, “2002 yılında 37 olan tersane sayımız 85’e, yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,79 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de 35 milyon detveyt tona çıktı. Gemi sanayimizin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yeteneği ile rekabet gücü gün geçtikçe artmakta, ihracat kapasitesi ile de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
Ayrıca gemi inşa sektörümüzün emek yoğun niteliği ve oluşturduğu geniş faaliyet alanı ile ülkemizdeki istihdamın artmasına da önemli katkılar sağlamaktadır. Gemi sanayimizin ihracat rakamı kasım sonu itibariyle tüm Türkiye’de 1.7 Milyar Dolar, Yalova’da ise 661 milyon dolar olmuştur. Yani, Türkiye gemi sanayi ihracat rakamının önemli bölümü Yalova'da üretilmiştir. Yıl sonu itibariyle de sektör ihracatının 2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz”
Uraloğlu, gemi siparişinde dünyada 7., gemi sökümünde ise dünyada 4. ve Avrupa’da lider konumda olan gemi inşa sanayinin büyük bir gurur kaynağı olduğunu anlatan Uraloğlu, “Özellikle balıkçı gemisi inşasında atağa geçen ülkemiz, rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olmuştur. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden gemi inşa sanayimiz dünya balıkçılığında önde olan ülkelere balık avlama ve canlı balık taşıma gemisi ihracatı yapan bir konuma gelmiştir.
Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi, full elektrikli feribot, LNG-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede Türk mühendislerinin imzası var.Bugün Yalova’da 31 faal tersane ve 7 tekne imal yerinin yanında inşası devam eden 2 tersane yatırımı daha bulunmaktadır.
Yeni inşa tesislerinin yanında bölgede bulunan 13 yüzer havuz ve 2 kuru havuz ile Yalova Avrupa’nın en iyi bakım-onarım tersanelerine sahiptir. Bölgedeki planlanan toplam tersane alanı yaklaşık 3,4 milyon m2 olup, yatırımı tamamlanmış mevcut alanların toplamı 2,8 milyon metrekareyi geçmiştir.
Halen bölgede uygun alanlarda tersane kurulmasına yönelik planlama çalışmaları da devam etmektedir” dedi.
Törende Vali Hülya Kaya, AK Parti Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Sanmar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Seven, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kıran, AK Parti İl Başkanı Umut Güçlü de katıldı.
Römorkör teslim töreni sonrasında Bakan Uraloğlu, tersanecilerle bir toplantı gerçekleştirdi.
Sonrasında Cuma namazını tarihi Hersekzade Ahmetpaşa Camisi’nde kılan Bakan Uraloğlu, ardından bir tersaneyi ziyaret etti.