EPDK'nin, farklılaştırılmış ürünlerin satışını yasaklayarak, bütün istasyonlarda tek bir motorin ve tek bir benzin satışı yapılmasını zorunlu kıldığını ifade eden Uysal, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), şirketlerin farklılaştırılmış ürünle daha yüksek sattığı fiyatlı ürünlerin satışını kurul kararıyla yasaklamıştır. Artık bütün istasyonlarda tek bir motorin, tek bir benzin satışı olacaktır. Başka bir tanımla, farklı fiyatla ürün satışı yapılmayacaktır. Mesela bizim motorin ve dizel grubumuzda Full Save dizelimiz ve V-Power dizelimiz olarak iki farklı dizel seçeneğimiz vardı. Bir tanesi daha geleneksel Full Save dizel, diğeri daha performans arttırıcı bir dizel üründü. Artık iki dizel ürün değil, tek dizel ürünümüz olacak. O da V-Power dizel olacak. EPDK Aynı istasyon içerisinde tek bir dizel ürün satılmasına izin veriyor” diye konuştu.
“SHELL, tek ürünle satışlarını yapacak”
Yurt dışında EPDK’nın yasakladığı ürünlerin fiyat farkıyla satışına devam edildiğini söyleyen Uysal, “Yurt dışında birçok ülkede EPDK'nın yasakladığı ürünlerin satışı devam etmekte. Hatta çok daha yüksek fiyat farkıyla şöyle söyleyelim. Burada bizim farklılaştırılmış ürün performansı daha iyi olan ürünlerimizi biz on kuruş, on iki kuruş, sekiz kuruş fiyat farkıyla satarken yurt dışında %10- %12 fiyat marjı, yani bizim Türkiye'deki şeye bakarsak 40 kuruş, 50 kuruş, 60 kuruşa kadar çıkan farklarla yurt dışında bu ürünlerin satışı devam etmektedir. Türkiye'ye özgü bir şekilde EPDK'nın aldığı kararla Shell de mevcut Türkiye'deki yasalara saygılı ve kurallara uyan bir şirket olduğu için herkes gibi tek ürünle burada satışlarını yapmaya devam edecek” dedi.
“Marjların artmasını kaçınılmaz olarak görüyorum”
Yeni dönemle birlikte şirketlerin nasıl hareket edeceğini yaşayarak göreceğiz diyen Uysal, “Akaryakıt piyasasında seçim şansınız yok. Tek bir ürünle sınırlandırılmış durumdasınız. Bana göre serbest piyasa ruhuna çok mantıklı gelen bir şey değil. Yeni dönemde şirketlerin nasıl hareket edeceğini hep beraber yaşayarak göreceğiz. Aslına bakarsanız tavsiye edilen satış fiyatına göre gelir bizim fiyatlarımız. O fiyatlara da herkes uyar. Şirketler bazen daha yüksek fiyata satmaya çalıştıklarında da EPDK, tavan fiyat uygulaması diye bir şey vardır. Fiyat uygulaması getirir. Şimdi Shell, motorin grubunda V-Power dizeli satmaya karar verdi. Benzin grubunda V-Power 95 olarak satış yapacak. Yine tüketiciye kaliteli ürün satarak kendi kalitesini korumaya çalışacak. Fiyatlarda değişiklik olup olmayacağını yaşayarak öğreneceğiz. Ama çok bir fiyat farkı olacağını zannetmiyorum. Şirket bunu kendi kar marjından karşılamaya çalışacaktır. Akaryakıt istasyoncuları devletin vergi dairesi görevini gören işletmeler. Sattığımız ürünlerin %70'i ÖTV ve KDV'den oluşmakta. %30'luk dilimde de ham madde dağıtım şirketi karı ve bayi karı. Bunun içinde nakliye, hizmet maliyeti, bütün bedeller bunun içinde. Son dönemdeki artan kredi kartı komisyonları, düşük kâr marjı, mevcut bu yatırımları karsız hale getirmekte. Şu an Türkiye'de hiçbir yatırımcı bir istasyon sıfırdan yapma konusunda hiçbir iştahı yok. Çünkü bu sektöre yatırım yapmanın bir getirisi yok. Sürdürülebilir olarak çok görmüyorum. Orta vadede kar maaşlarının artması kaçınılmaz. Ya da Avrupa'daki, Amerika'daki gibi insanlar kendi kendilerine servis vererek bizim işçilik maliyetlerimizin düşmesi lazım. Ama bizim bu konuları da becerebileceğimizi zannetmiyorum. Çok pahalı yatırımları güvenlik sebebiyle başıboş bırakıp insanların kendi kendine hizmet aldığı hallere döndüremeyiz. O yüzden marjların artmasını kaçınılmaz olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.